<strong>GRÅT FORTVILET:</strong> &mdash; Jeg gråt fortvilet og drakk sitronkonsentrat og eddik foran familien så de skulle forstå at jeg virkelig ikke smakte noen ting, sier Silje Marie Våtvik. Foto: KARINE NIGAR AARSKOG/ SVALBARDPOSTEN
GRÅT FORTVILET: — Jeg gråt fortvilet og drakk sitronkonsentrat og eddik foran familien så de skulle forstå at jeg virkelig ikke smakte noen ting, sier Silje Marie Våtvik. Foto: KARINE NIGAR AARSKOG/ SVALBARDPOSTEN Vis mer

Silje (30) mistet smak og lukt etter svinevaksinen

- Ingen kan forklare hva dette er, men legene jeg hittil har snakket med, sier at det må være noe med vaksinen, sier Våtvik

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Bare et døgn etter at Silje Marie Våtvik fra Svalbard fikk svineinfluensavaksinen, forsvant smak- og luktesans.

Nå, over en måned etter vaksinasjonen, er hun fortsatt sykemeldt, skriver Svalbardposten. Våtvik venter fortvilet på at spesialister ved sykehuset i Tromsø skal undersøkt henne og finne ut hva som er galt.

- Folk skjønner ikke helt hva det betyr å leve uten smak og lukt. Det ødelegger veldig mye i livet, forteller 30-åringen til Dagbladet.

Drakk eddik

Til å begynne med var det vanskelig å få andre til å forstå hvor vanskelig situasjonen var.

- Jeg gråt fortvilet og drakk sitronkonsentrat og eddik foran familien så de skulle forstå at jeg virkelig ikke smakte noen ting, sier Våtvik.

Hun tilhører ingen risikogruppe for svineinfluensaen, men jobber på flyplassen på Svalbard. Det blir ansett for å ha en så samfunnsviktig funksjon at de ansatte her, var blant de aller første til å få vaksinen. Hun er undersøkt av leger i Longyearbyen, men prøvene ga, ifølge Svalbardposten, så få svar at hun har reist til Tromsø hvor hun venter på å bli innlagt på sykehuset for å bli utredet ytterligere.

- Ingen kan forklare hva dette er, men legene jeg hittil har snakket med, sier at det må være noe med vaksinen, sier Våtvik. Det eneste hun klarer å spise er tørr brødmat, skorper og vann. Idet siste har hun også klart å spise litt paprika og agurk.

- Hvis jeg prøver å spise noe annet, brekker jeg meg og får det ikke ned. Av og til må jeg kjøpe en cola for å få opp blodsukkeret, sier Våtvik.

Konstant sulten

Hun prøver å koble av med kino og andre hyggelige aktiviteter, men synes situasjonen er håpløs.

- Det verste er å være konstant sulten hele tida. Og det går ut over helsa. Jeg merker jeg blir irritabel og har lite energi, sier Våtvik.

Flere venner av henne har nå hatt svineinfluensaen.

- De har hatt influensa, men jeg ville heller hatt 14 dager med det, enn å oppleve det jeg har gjort, sier Våtvik. Hun setter spørsmålstegn om vaksinen, Pandemrix, som ble utviklet i hui og hast, er testet grundig nok.

- Jeg gjør meg noen tanker om det. Det har vært mye snakk om at vaksinen ikke er testet nok ut. Jeg ser på utenlandske nettsider at det har vært skrevet om tap av lukt og smak i forbindelse med vaksinen, så det er rart man ikke har utredet det nærmere eller informert om det, sier Våtvik.

- Høyst uvanlig
Statens legemiddelverk har fått noen få henvendelser om at tap av lukt eller smak har vært bivirkninger ved vaksinen.

- Vi har rett og slett ikke noen forklaring på hvordan dette henger sammen. Dette er en høyst uvanlig bivirkning, men vi har fått noen henvendelser om dette, og ser nærmere på det, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Dagbladet. Han mener ikke Våtviks situasjon viser at vaksinen er for dårlig testet ut.

- Dette er en variant av influensavaksinen som har blitt brukt i 50 år, og vi vet mye om hva som kan være bivirkningene, sier Madsen. Han synes det er veldig positivt at hun nå skal utredes av spesialister som kan gi noen svar på hvorfor dette har skjedd.

Krysser fingrene
Selv prøver Våtvik å være optimist selv om hun ennå ikke vet hvor lenge hun må leve uten lukt og smak.

- Jeg er en positiv person og prøver å fokusere på framtida. Nå krysser jeg fingrene for at jeg blir bedre til jul. Jeg tror ikke jeg klarer å være like positiv hvis jeg sitter der på julekvelden og ikke klarer å smake julematen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer