Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Silje (30) risikerte livet for å bekjempe en av vår tids verste epidemier i Vest-Afrika

Er ebola-overlevende Silje Lehne Michalsen «Årets navn»?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Silje Lehne Michalsen (30) fra Andøya i Nordland og Harstad i Troms reiste 2. juni i år til Sierra Leone i Vest-Afrika.

Ebola-epidemien i Vest-Afrika var virkelig i ferd med å spre seg. Epidemien hadde allerede krevd flere hundre menneskelig i Vest-Afrika. Et omfang som spredte seg som ild i tørt gress i løpet av sommeren.

Sierra Leone er et av landene som var hardest rammet, men det hindret ikke den modige Leger uten grenser-legen fra å reise til landet for å hjelpe.

Lene Silje Michalsen ble selv smittet av det dødelige viruset, og 7. oktober ble hun lagt inn på høysmitteavdelingen på Oslo universitetssykehus etter hun fikk konstatert smitte 5. oktober.

20. oktober ble hun erklært frisk og skrevet ut av sykehuset. Nå kan 30-åringen vinne prisen for «Årets navn» i Dagbladet.

Det er dere lesere som stemmer fram «Årets navn», og du kan velge mellom de åtte kandidatene i stemmeboksen i denne artikkelen.

Bygget helsesenter Landet Sierra Leone led av av en kraftig mangel på behandlingssentre og et svakt helsesystem. 106 helsearbeidere, ti av dem leger, er døde av ebola i Sierra Leone siden epidemien brøt ut tidligere i år, og helsevesenet i landet er hardt rammet.

Det forsøkte 30-åringen å gjøre noe med.

- Vi bygde et nytt senter i Bo der jeg jobbet to uker før jeg ble syk, hun på en pressekonferanse på Oslo universitetssykehus dagen hun ble skrevet ut, 20 oktober.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har ebola til nå krevd nærmere 6.200 menneskeliv i Liberia, Sierra Leone og Guinea. Bare 15 mennesker er døde av ebola utenfor de tre vestafrikanske landene.

Vil tilbake Silje Lehne Michalsen, som til daglig jobber som lege ved medisinsk avdeling ved Harstad sykehus, følte seg uvel og hadde feber da hun kom hjem fra jobb lørdag 4. oktober. Hun tok først en malariatest og en blodprøve. Dagen etter ble det konstatert ebolasmitte.

To dager etter ble hun fløyet til Norge med et spesialinnredet fly, og har siden blitt behandlet i smitteisolat av 23 sykepleiere og to leger i døgnturnus.

GOD KLEM: Gir Dag Kvale, leder for Infeksjonsmedisinsk avdeling får en klem av Silje Lehne Michalsen. Faren Bård Borch Michalsen til høyre.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GOD KLEM: Gir Dag Kvale, leder for Infeksjonsmedisinsk avdeling får en klem av Silje Lehne Michalsen. Faren Bård Borch Michalsen til høyre. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Allerede dagen hun ble skrevet ut, varslet hun at hun ville tilbake i felt.

- Mitt oppdrag ble ikke helt som jeg hadde tenkt. Men jeg håper å kunne dra i felt så snart som mulig igjen, sa hun på en pressekonferanse på Oslo universitetssykehus.

- I dag er jeg frisk og ikke smittsom. Jeg føler meg veldig heldig. Det føles egentlig ikke som jeg har hatt ebola, sa hun samtidig.

- De siste ukene har vært spesielle. At Silje hadde ebola var en forferdelig melding å få. Men hun har hele tiden vært optimistisk, og det har vel egentlig trøstet oss siden hun ringte oss for 15 dager siden og sa at nå har jeg fått ebola, sa far Bård Borch Michalsen til Dagbladet etter pressekonferansen.

Reiste først i 2009 Michalsen reiste til Sierra Leone allerede i 2009 for å gi den fattige delen av befolkningen helsehjelp.

«Etter fem år på medisinstudiet hadde jeg lyst på en pause før jeg begrav meg ut på det siste studieåret. Jeg hadde lyst til å reise, og jeg hadde lyst til å gjøre frivillig arbeid. Ved en tilfeldighet fikk jeg høre om Masanga hospital Serra Leone», skrev Michaelsen i Andøyposten 2009.

Der var hun seks måneder, en periode i livet som gjorde sterkt inntrykk på jenta fra Andøya.

«Jeg ser de tynne barna hver dag på sykehuset. Jeg ser de nakne, skitne barna hver dag  i landsbyen. Jeg har sett barn som har dødd bare timer etter ankomst på sykehuset, fordi familien av økonomiske og praktiske grunner ikke har søkt hjelp tidligere», skrev Michalsen.

- Liv kunne vært spart Michalsen benyttet også muligheten  til å oppfordre til økt innsats mot det farlige ebolaviruset. Hun ber mediene rette øynene mot Vest-Afrika hvor de virkelige problemene skjer.

- Jeg skulle ønske vi kunne slått til for flere måneder siden. Da ville kampen vært så uendelig mye lettere å vinne. Da kunne så mange mennesker og liv være spart. Klokka tikker. Vi må handle, og vi må handle nå. Jeg ser at mange har meldt seg til å reise til Vest-Afrika. Det er bra, sa hun.

Og fortsatte:

- Jeg er glad for at dere ikke lot dere skremme av at jeg ble syk. Jeg stiller opp i dag, men jeg ønsker ikke mer oppmerksomhet etter denne dagen, sa hun.

I FELT: «Don?t worry, no ebola!». Dette bildet la Silje ut på Instagram fra sykehuset i Sierra Leone. Den lille jenta het Mariama og testet negativt, det vil si at hun ikke hadde ebola.
I FELT: «Don?t worry, no ebola!». Dette bildet la Silje ut på Instagram fra sykehuset i Sierra Leone. Den lille jenta het Mariama og testet negativt, det vil si at hun ikke hadde ebola. Vis mer

Silje Lehne Michalsen har ikke ønsket å stille til intervju i forbindelse med «Årets navn»-kåringen, og har hele tiden vært klar på at hun ikke ønsket å uttale seg utover pressekonferansen da hun ble skrevet ut.

Tøff konkurranse Silje Lehne Michalsen og de andre ni kandidatene til «Årets navn»-kandidatene har vært en stor del av nyhetsbildet i året vi snart skal legge bak oss.

Hvem har inspirert og engasjert deg mest i 2014? Hvem synes du fortjener oppmerksomhet og utmerkelse?

- Det har vært et heftig nyhetsår der veldig mange norske navn har hevdet seg - ikke minst i internasjonale sammenhenger. Det er helt klart en tøff konkurranse, sier Dagbladets sjefredaktør, John Arne Markussen.

Full liste over de ti kandidatene, finner du her, og i avstemningsboksen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media