Pelsdyr:

Silje (34) ville ha en turkamerat. Kjøpte rev av pelsfarm

Vil ikke anbefale andre om å gjøre det samme. 

REV SOM KJÆLEDYR: Silje Elin Matnisdal og reven Ayla har nesten 40 000 følgere på Instagram. Video: @aylathefox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg har akkurat sluppet ut reven. Jeg kan ikke snakke på telefonen og samtidig ha den inne. Den krever for mye oppmerksomhet, forteller Silje Elin Matnisdal (34) til Dagbladet.

På Jæren bor hun gården til foreldrene. Her har de kyr og en åtte måneder gammel rev som heter Ayla. En rev som i dag følges av nesten førti tusen på Instagram, og er Matnisdals beste venn.

Møt reven i videoen øverst i saken.

Vant med rev fra barndommen

- Jeg vokste opp på denne gården, og rett i nærheten var det en pelsfarm med rev, svarer Matnisdal på spørsmålet om hvorfor hun skaffet seg en rev i utgangspunktet.

Jeg kan aldri sette vannskåla ned på golvet. Da vil hun tømme ut vannet og tisse i skåla i stedet. Silje Elin Matnisdal, reveeier

Pelsfarmen hadde fått en unge som mora ikke ville ha. Denne ungen ble gitt til Matnisdals familie, og det var opp til dem å oppdra den og sørge for at den overlevde.

Mange år seinere, da Matnisdal gikk på tur på Jæren, dukket barndomsminnene opp igjen. Kanskje hun skulle skaffe seg en rev?

- Jeg tenkte veldig lenge på det. Det er mye arbeid. Jeg ville ha en rev jeg kunne gå tur med. Jeg er veldig glad i å gå på tur, sier den nåværende revematmora.

Kjøpte fra pelsfarm

Etter å ha tenkt seg godt nok om tok Matnisdal kontakt med en pelsdyrfarm og forhørte seg om det var noen som kanskje kjente til noen som drev med rev. Til slutt fant hun en villig selger.

- Han jeg kjøpte Ayla av, måtte forsikre seg om at hun kom i trygge hender. De kan jo havne i trøbbel om de selger den til en som for eksempel bare slipper den ut i naturen, forteller hun videre.

Men Matnisdal visste noenlunde hva hun drev med, og endte opp med en fire uker gammel valp som krevde ekstremt mye oppmerksomhet.

- Det var vanvittig mye arbeid i begynnelsen. Jeg måtte lære henne å spise ordentlig, og måtte stå opp fire-fem ganger om natta for å mate den.

- Det er ikke som en hund

Nå, noen måneder seinere, er Ayla blitt en voksen rev, og instinktene har slått inn for fullt. Matnisdal har fått seg en turkamerat, men det er ikke alltid hun som bestemmer hvor turen går.

- Det er viktig å understreke at en rev ikke er en hund. En hund kan irettesettes. Det kan ikke en rev. En rev er et rovdyr med masse instinkter. Av og til får jeg bestemme hvor vi skal på tur, ofte er det Ayla som bestemmer, sier Matnisdal.

De har likevel kommet seg på lange teltturer. Hele tida har Matnisdal reven i ei løpeline, for å ha kontroll.

- Hun kan stikke av. Plutselig lukter hun en mus eller et annet dyr, og da forsvinner hun. Ayla liker å holde seg i nærheten av meg, men av og til tar instinktene overhånd, forteller Matnisdal.

- Folk må tro jeg er litt gal når de møter meg på tur med en rev i bånd, ler hun.

På dagtid, når Matnisdal er på jobb, er reven ute i hundegården utenfor huset. Til daglig spiser hun egg, våtfôr til hund og katt og tørrfôr, i tillegg til det hun fanger selv.

- Har du fått noen tips fra folk som vet litt mer om rev enn det du gjør?

- Jeg har spurt litt rundt, men det er ikke så mange som kan så mye. Det er flere andre folk med rev på Instagram. De skriver at reven kan bli blind om den ikke spiser riktig. Jeg regner med at når jeg lar henne gå så mye fritt, så får hun i seg det hun trenger, mener Matnisdal.

Får kritikk

Det blir blant annet en god del mus på Ayla. I en video publisert på Matnisdals instagramkonto har hun lagt ut en video at at Ayla kaster rundt på ei mus.

- Jeg har fått noen reaksjoner på den videoen. Noen mener det er galt av meg å vise at Ayla «torturerer» en mus, men jeg må nesten bare ignorere dem, forteller hun, og forklarer videre hvordan det er vanlig at Ayla tar livet av ei mus, for så å spare den til en seinere anledning.

  • Se det omtalte klippet i videoen øverst i saken.

Det er mange som har reagert på at Matnisdal har en rev som et kjæledyr, og mener hun heller burde sluppet den fri da hun kjøpte den.

- Noen synes det er fælt at jeg har kjøpt en burrev og satt den inn i et annet bur, men jeg er overbevist om at Ayla har det bedre hos meg enn på en pelsfarm. Dessuten kan man ikke slippe ut en tam rev i naturen. Den vil ikke klare seg. Det er også en fare for at den blander seg med en vill rev, altså parer seg, det er heller ikke ønskelig. Rever som forsvinner fra pelsfarmer blir jaktet ned og drept, forklarer hun.

På tross av noe kritikk er det stort sett positive tilbakemeldinger å høste både på sosiale medier og på tur. Mange kommenterer at også de kunne tenke seg en rev som kjæledyr.

Dyrevernalliansen: - Fraråder dette

Dyrevernalliansen er en av landets klareste motstandere mot oppdrett av pelsdyr, og på tross av at Ayla mest sannsynlig har det langt bedre på gården til Matnisdal, fraråder de andre å gjøre noe liknende. Spesielt om du også er motstander av pelsindustrien.

- Vi tviler ikke på at folk har de beste intensjonene med å kjøpe en rev, men vi er likevel skeptiske. Faktumet er at du betaler penger til pelsindustrien for den. Dermed bidrar du til å holde liv i pelddyroppdrettet, sier Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen.

Dyrevernalliansen skjønner at det kan virke fristende, også for dem som ser bildene og videoene av Matnisdal og Ayla, å skaffe seg en rev som kjæledyr. Likevel, mener alliansen at dette bør forbli med tanken.

- Rev har bare vært avlet i rundt hundre år, og i en vitenskapelig undersøkelse av norsk burrev klarte bare 40 prosent å bestå en tamhetsprøve. Russiske forsøk har vist at det er mulig å temme rev, men det tar mange generasjoner med intensiv avl. De ender opp med å bli nesten som hunder, både i adferd og utseende. Hvis det er en hundeliknende følgesvenn du ønsker deg, bør du velge nettopp en hund, sier Kleveland.

- Skulle du allerede ha satt deg i en situasjon der du eier et vilt dyr, er det mest ansvarlige du kan gjøre å bidra til at andre ikke gjør som deg, legger hun til.

Kleveland forteller at hovedutfordringen med å ha burrev som kjæledyr er faren for at de går ut i naturen og parer seg med en vill rev. Det kan ødelegge det biologiske mangfoldet.

- Tamme rever har vært avlet for å få fin pels, og de har også blitt avlet for økt størrelse. Både gener og smittestoffer som tamrevene tar med seg, kan skade faunaen, forklarer Kleveland.

- Vil ikke anbefale det for andre

Matnisdal er enig med Kleveland i at dette ikke er noe alle skal gjøre.

- Nei, dette er ikke noe jeg vil anbefale andre å gjøre. Det er for de spesielt interesserte, og krever mye arbeid.

I tillegg bor Matnisdal i omgivelser hvor reven har store områder å boltre seg på.

På tross av at hun alltid har reven i bånd, frykter hun at Ayla kan stikke av fra henne. Likevel håper hun at Ayla kan være hos henne i lang tid framover.

- Det finnes andre som ikke klarer å håndtere reven etter at alle instinktene har slått inn. Hvis jeg ikke skulle klare å ha kontroll på henne, er alternativet at hun sendes tilbake til farmen eller avlives.

Andre utfordringer

For andre som blir fristet av å ha en rev, er det også andre ting en må huske på, som lukt, tissing og hærverk.

- Alle som har vært på, eller i nærheten av, en pelsfarm, har lagt merke til revens veldig skarpe lukt. Ayla lukter veldig mye. Tar jeg med henne inn, må alt vaskes etterpå for å fjerne lukten.

Matnisdal har også måtte fjerne det meste av verdifulle ting i stuen hvor Ayla av og til oppholder seg. Alt fra tøfler til telefonledninger har blitt tygget i stykker av reven, når matmor ikke har har fjernet det. I tillegg har reven en tendens til å markere mat og territorium.

- Jeg kan aldri sette vannskåla ned på golvet. Da vil hun tømme ut vannet og tisse i skåla i stedet, ler Matnisdal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer