Silje ble truffet av lynet og døde under ultraløp

Universitetssykehuset i Nord-Norge har frigitt navnet på den norske kvinnen som lørdag døde under et ultraløp i Italia.

DØDE: Det var Silje Fismen (43) som døde etter at hun ble truffet av lynet under et terrengløp i Italia lørdag.

 Foto: Privat
DØDE: Det var Silje Fismen (43) som døde etter at hun ble truffet av lynet under et terrengløp i Italia lørdag. Foto: PrivatVis mer

Den norske kvinnen, som lørdag kveld døde etter å ha blitt truffet av lynet under ekstremløpet Ultra Skyrace i Sør-Tyrol i Alpene, var 43-årige Silje Fismen.

Det bekrefter hennes arbeidsgiver, Universitetssykehuset i Nord-Norge, i en pressemelding.

- Avdelingen har mistet en dyktig kollega og en god venn. Alle er sterkt preget av dette og vil savne henne sårt.

Hun skal opprinnelig være fra Bergen, men har vært bosatt i mange år i Tromsø, ifølge Nordlys.

Ulykken skjedde 2100 meter over havet like ved innsjøen San Pancrazio / Kratzberger Zee nord i Italia, i nærheten av grensa til Østerrike.

AKTIV LØPER: Silje Fismen var en aktiv løper og deltok i en rekke utholdenhetskonkurranser. Her er hun avbildet under et ultraløp i Lofoten. Foto: Eric Fokke
AKTIV LØPER: Silje Fismen var en aktiv løper og deltok i en rekke utholdenhetskonkurranser. Her er hun avbildet under et ultraløp i Lofoten. Foto: Eric Fokke Vis mer

Fismen har jobbet ved Universitetssykehuset i Nord-Norge siden 2003, som lege i spesialisering på avdeling for klinisk patologi. I 2011 ble hun overlege ved samme avdeling.

Fismen, som har deltatt i en rekke utholdenhetskonkurranser også i Norge, deltok i den lengste distansen på 121 kilometer i Ultra Skyrace. Løpet kalles det lengste og mest ekstreme løpet i Alpene.

Ifølge flere lokale medier har myndighetene i landet iverksatt etterforskning for å se om arrangørene kan finnes skyldige i uaktsomt drap som følge av hendelsen.

De lokale mediene opplyser at det er flere punkter som skal trekkes fram og belyses, blant annet om arrangørene har opptrådt riktig da de sendte løperne ut i tordenværet.

Det skal også avklares om løpet ble stoppet før eller etter lynnedslaget fant sted, samt i hvilken grad tordenværet var forutsigbart.

Lang varslingstid

Langs løypa er det flere sjekkpunkter, men det er ofte flere kilometer mellom hver.

Like etter klokka 18.30 lørdag skal juryen ha bestemt seg for å avbryte løpet på grunn av det kraftige torden- og regnværet.

Fismen hadde da passert sjekkpunktet på 83 kilometer og fortsatte langs løypa som til sammen har en høydeforskjell på 7554 meter.

- Det er åtte kilometer mellom sjekkpunktet på 83 kilometer og det neste langs løypa. Mens deltakere ble stoppet både foran og bak henne, var den norske kvinnen og tre andre utøvere mellom to sjekkpunkter og ble dermed ikke informert om løpsstansen, fortalte Ultra Skyrace-talsmann Oberrauch, til Dagbladet.

Kvinnen skal ha blitt truffet av lynet rundt klokka 19.15 lørdag kveld.

- Vi så lynet treffe henne, så datt hun. I det området var det ikke dekning, så vi måtte løpe i omkring en halvtime før vi fikk varslet nødetatene, sier to vitner, ifølge avisa Corriere della Sera.

- Burde aldri vært arrangert

I etterkant av løpet har flere vært sterkt kritiske til arrangørene og mener løpet aldri burde blitt arrangert. En av dem er den profilerte sveitsiske meteorologen Jörg Kachelmann.

I en lang Twitter-tråd søndag tar værmannen, kjent fra tysk TV, et oppgjør med at løperne ble sendt ut lørdag kveld.

LØYPA: Både start og målgang er i byen Bolzano i Sør-Tyrol. Kvinnen ble truffet av lynet i nærheten av innsjøen San Pancrazio / Kratzberger Zee (merket med rød ring).
LØYPA: Både start og målgang er i byen Bolzano i Sør-Tyrol. Kvinnen ble truffet av lynet i nærheten av innsjøen San Pancrazio / Kratzberger Zee (merket med rød ring). Vis mer

«Når inhumane arrangører sender folk som levende blink gjennom løypa, til tross for at værmeldingen viser tordenvær, for så å spille offer, skjer det som må skje».

I tråden viser han til flere værmeldinger som ble sendt ut lørdag, som viser at det var meldt tordenvær i området.

«Værmeldingen som var tilgjengelig lørdag morgen for lørdag ettermiddag viser alle tordenvær. Hvorfor droppet man ikke løpet?» spør han.

Dagbladet har framlagt kritikken fra Jörg Kachelmann for arrangørene av Ultra Skyrace. Talsmann Jakob Oberrauch bedyrer at de handlet etter beste evne, og ikke visste om tordenværet.

- Allerede på torsdag hadde vi en stor tordenstorm. Været så bra ut for fredag. Lørdag morgen så bra ut, også med tanke på meldingene for den kvelden. Det skyet på igjen, men det var uklart hvordan det ville utvikle seg, sier Oberrauch.

- Skal ikke skje

Kristian Aalerud (25) fra Bærum løp sitt andre maratonløp og løp en kortere distanse enn den avdøde kvinnen.

Han forteller til Dagbladet at han ikke kjente til kvinnen fra før, og at han heller ikke visste at flere nordmenn enn ham selv skulle delta.

DELTOK: Kristian Aalerud fra Bærum deltok også, men løp en kortere distanse. Foto: Anniken Helene Aalerud
DELTOK: Kristian Aalerud fra Bærum deltok også, men løp en kortere distanse. Foto: Anniken Helene Aalerud Vis mer

Hvilke farer er det ved å løpe slike løp?

- Det er alltid en risiko ved å løpe sånne ekstremløp. Du løper i utsatt terreng ganske lenge, og det er ikke alltid man har dekning eller har mulighet til å komme seg inn i ei hytte, sier han på telefon til Dagbladet.

- Det løpet gikk på nesten 3000 meters høyde, det i seg selv er en faktor man må ta med, legger han til.

Det var en voldsom storm som traff nord i Italia lørdag ettermiddag og kveld. Torsdag kveld var det også torden- og regnvær i store deler av Sør-Tyrol, og flere har stilt arrangørene spørsmål om hvordan de har forholdt seg til dette.

Før maratonløpet ble deltakerne informert om at det kunne komme et uvær, ifølge Aalerud. Han forteller at de ble informert om at de kom til å motta varsel via telefonen dersom det var nødvendig. Fikk de et gult varsel ble løpet midlertidig stoppet, fikk de et rødt varsel ble det stoppet helt.

På spørsmål om han mener at arrangøren gjorde nok i forkant og om løpet burde blitt helt avlyst, svarer han det er vanskelig å si ettersom han ikke løp samme distanse som kvinnen.

- Det er vanskelig å si i etterkant, men min opplevelse var at været var bra og jeg hadde også sjekket værmeldingen selv. Vi ble informert om stasjoner underveis der vi kunne søke dekning. Hele løpet mitt hadde dekning, sier han og legger til:

- Jeg vet ikke om ruta kvinnen løp hadde dekning hele veien.

Aalerud fullførte løpet tidligere på lørdag – en god stund før uværet kom.

- Det er ufattelig trist og noe som ikke skal skje. Det er rett og slett tragisk. Tankene mine går til familien og de pårørende, sier Aalerud.

Politiet i Tromsø har varslet kvinnens nærmeste pårørende om dødsfallet.