Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Silkon-puppene sprekker med alderen

Sjansen for at silikonbaserte brystproteser sprekker øker med årene. 12 år etter operasjonen vil 49 prosent av pasientene ha minst ett ødelagt bryst. Etter 20 år er hele 95 prosent av de opererte i denne situasjonen, ifølge amerikanske forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi som holder på med dette har erfart at de sprekker i ny og ne, men tallene som kommer fram her er kanskje litt overraskende, sier overlege Knut Skolleborg ved plastisk-kirurgisk avdeling ved Rikshospitalet i Oslo til dagbladet :på nettet. Han har ikke lest hele rapporten, men nevner at de fleste slike undersøkelser er gjort på mennesker som får problemer, ikke de som unngår dem.

Legene Lori Brown, Barbara Silverman og Wendie Berg henter tallene fra en av flere ferske forskningsrapporter i en artikkel i legetidsskriftet The Lancet. De hevder at risikoen for at protesene sprekker er lite kjent.

Må skifte

Forskerne skriver at mellom en og to millioner amerikanske kvinner har silikonproteser. I Norge anslås tallet å ligge mellom 20 000 og 50 000. Mulighetene for at de sprekker er små opp til åtte år etter operasjonen, men Skolleberg advarer sine pasienter at de må forvente å skifte protese i løpet av livet, og dette bør skje mellom 10 og 20 år etter den første operasjonen.

- Hvis det skjer en forandring i brystet, bør man undersøkes av leger. Sjekk først for andre sykdommer. Da vil legene også kunne se om silikonprotesene har sprukket. Selv om de ikke finner noe, og du likevel merker en forandring i brystet, bør protesen skiftes, sier han.

Silikon sikrest

Han forteller at utviklingen av nye typer proteser går fort, men silikon er fremdeles det sikreste og desidert mest brukte i Norge. Alternativene er basert på saltvannsoppløsninger eller soya.

- Men alle har silikon ytterst, sier Skolleborg. Til tross for faren for at silikonbrystene sprekker, er det lite som tyder på at det er farlig. Dette er en konklusjon som også de amerikanske forskerne støtter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!