Siloen skaper raseri og splitter byen

Kunstsiloen er i ferd med å rive politikken i Kristiansand i fillebiter. - Det brygger til storm, sier ildsjel, mens protestpartiene fosser fram i sør.

- VI REAGERER: Før kommunevalget i Kristiansand raser protestpartiene fram på målingene. En av de store snakkisene i sørlandsbyen er den nye kunstsiloen, som er blitt et svært omstridt bygg. Video: Emilie Rydning og Steinar Suvatne / Dagbladet Vis mer

KRISTIANSAND (Dagbladet): - Folk i byen blir ikke lyttet til! Politikerne og fiffen gjør som de vil, sier Svein-Harald Mosvold Knutsen (42) til Dagbladet.

Han titter opp på den digre siloen nede ved kaia i Kristiansand sentrum. Mosvold Knutsen liker ikke planene kommunen har for det enorme hvite bygget, som etter planen skal bli byens nye kunstmuseum.

- Det offentlige vil bruke hundrevis av millioner på å lage en Kunstsilo for noen få. Dette er jo penger Kristiansand kunne brukt på skole og eldre ute i bydelene, framfor på et bygg som vanlige folk ikke får særlig glede av. Folk i Kristiansand har fått nok, hevder Mosvold Knutsen.

Han står i rosa vest, et varemerke for bevegelsen som vil stanse prosjektet. De største partiene i byen - Ap, Høyre og KrF - ønsker alle å omgjøre siloen til et museum.

KUNSTSILOSINNE: Kristiansand er splittet over ideen om å bruke skattepenger på å gjøre denne siloen til et museum. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
KUNSTSILOSINNE: Kristiansand er splittet over ideen om å bruke skattepenger på å gjøre denne siloen til et museum. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Protestparti

Målingene i byen tyder på at Mosvold Knutsen har rett når han sier at kristiansanderne er opprørte - det går mot et protestvalg på Sørlandet.

Protestpartiet Tverrpolitisk Folkeliste, som Mosvold Knutsen representerer, er inne i bystyret på forrige måling. Enda bedre går det for Vidar Kleppe og Demokratene, som fikk 8,4 prosent oppslutning. Kleppe omtaler selv Demokratene som et protestparti.

Både Folkelista og Kleppe er markante motstandere av Kunstsiloen, og snakker gjerne om at fiffen, politikere og media ikke lytter til «folk flest».

- Er du og Folkelista populister?

- Kall meg hva du vil. Vi forsøker å lytte til folket, vi. Hvis det er populisme, så gjerne for meg, svarer Mosvold Knutsen og smiler.

Omstridt bygg

Styret i Sørlandet Kunstmuseum vedtok i sommer bygging av Kunstsiloen i Kristiansand. Det ble et foreløpig punktum i en sak som er blitt sammenliknet med både ulvejakt og bompengesaken.

Bakgrunnen for debatten er at milliardær Nikolai Tangen har gitt kunstsamlingen sin verdt 400 millioner kroner til fødebyen, med et klart ønske om at den skal stilles ut i akkurat denne siloen.

Mosvold Knutsen mener at de som er mot Kunstsiloen konsekvent gis ufordelaktig dekning i lokale medier og ikke tas alvorlig av de etablerte partiene.

PROTEST: Dette bildet la Tverrpolitisk Folkeliste ut på Facebook. Partiet håper å komme inn i bystyret i Kristiansand, og kampen mot en silo står helt sentralt for engasjementet. Foto: Tverrpolitisk Folkeliste
PROTEST: Dette bildet la Tverrpolitisk Folkeliste ut på Facebook. Partiet håper å komme inn i bystyret i Kristiansand, og kampen mot en silo står helt sentralt for engasjementet. Foto: Tverrpolitisk Folkeliste Vis mer

Kleppe-comeback

For ringreven Vidar Kleppe er kampen mot Kunstsiloen også en slynge inn til makta i byen. Partiet hans ligger an til å havne på vippen i bystyret neste periode. Til og med Arbeiderpartiet kunne tidligere i sommer ikke avvise et mulig samarbeid med Demokratene, et parti som hører hjemme på høyre fløy. Ap har nå snudd, og avviser kategorisk et samarbeid med Demokratene.

Kleppe sier han kan samarbeide hvem som helst - så lenge de vil stanse Kunstsiloen.

- Kunstsiloen blir ikke noe for vanlige folk. Det politiske flertallet kjører gjennom dette prosjektet uten å lytte. De setter i gang et skandaleprosjekt så raskt som mulig, slik at det fort blir for seint å snu, forteller Kleppe, som flørter også med et comeback på Stortinget.

Tellefeil

I likhet med Mosvold Knutsen reagerer Kleppe blant annet på det anslåtte besøkstallet for Kunstsiloen. Kristiansand kommune tror 270 000 mennesker vil besøke museet hvert år. Ettersom det bor 80 000 i byen, tror verken Demokratene eller Tverrpolitisk Folkeliste at Kunstsiloen vil komme i nærheten av dette.

Og Vidar Kleppe sier Kristiansand ikke har råd til prosjektet, heller.

- En mann på 99 år finnes det ikke sykehjemsplass til i Kristiansand. Vi har krise innen BPA-ordningen. Vi har ikke penger til lovpålagte oppgaver, men vi skal altså bruke enorme summer på dette bygget. Det kommer til å gå ut over lovpålagte oppgaver, hevder han.

- Fake news

Med glitter i panna og hes stemme gliser Mette Gundersen (Ap) framfor det gamle kunstmuseet i Kvadraturen. Hun har nettopp avsluttet årets Pride i Kristiansand og trekker på smilebåndet over påstandene fra Mosvold Knutsen og Kleppe.

- De forholder seg ikke til fakta. De opererer med egne nyheter og egne sannheter. Det er kanskje nytt for dere i Oslo, men i Kristiansand har vi slitt med dette lenge, sier hun.

- Hva er feil i påstandene deres, da?

- De slenger rundt seg med prislapper som ikke har rot i virkeligheten. Dette bygget kommer til å koste Kristiansand kommune 50 millioner investeringskroner. Resten er staten, fylket og andre givere, sier hun.

Stormvarsel

Mellom Kilden kulturhus og leilighetene i Kanalbyen steiker siloen i kveldssola. Slike dager kalles «smeigedager» sørpå - bare en mild seinsommerbris kjøler ned Kristiansand by nå.

Svein Harald Mosvold Knutsen tror vinden snart vil ta langt sterkere former.

- Vi gir ikke opp. Dersom Folkelista kommer inn i bystyret vil vi samarbeide med alle som er med på å reversere dette, og flere andre vedtak som absolutt ikke er forankret i folket, sier han og legger til:

- Det brygger til storm i byen - politisk storm. Folket har fått nok av politikere som ikke lytter og som ikke bryr seg.

Han vender ryggen til siloen og kikker forsiktig ut over skjærgården.

- Det går mot en endring nå, sier han bestemt.