Silvija er Norges ukjente bidrag til verdenselitens hysj-møte

Den lukkede og eksklusive Bilderberg-konferansen avholdes i Sveits denne helga. Hele seks nordmenn deltar.

INVITERT: Investor, podkaster, blogger, rådgiver og styregrossist Silvija Seres er invitert til Bilderberg-konferansen for første gang i 2019. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
INVITERT: Investor, podkaster, blogger, rådgiver og styregrossist Silvija Seres er invitert til Bilderberg-konferansen for første gang i 2019. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

I dag samles 130 av verdens mest innflytelsesrike skikkelser fra næringslivet, finans, politikk, media, akademia og teknologi til den lukkede Bilderberg-konferansen i Montreux i Sveits.

Deltakere fra 23 land er representert, og Norge stiller mannsterkt opp på konferansen - sammen med en kvinne.

De norske deltakerne er som følger:

HYSJ: Både sikkerhetspersonell og politi har hatt oppsyn ved hotelletThe Fairmont Le Montreux Palace i Monterux i Sveits de siste dagene. Fra torsdag kommer 130 av verdens absolutte elite til et hysjmøte her. Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / NTB Scanpix
HYSJ: Både sikkerhetspersonell og politi har hatt oppsyn ved hotelletThe Fairmont Le Montreux Palace i Monterux i Sveits de siste dagene. Fra torsdag kommer 130 av verdens absolutte elite til et hysjmøte her. Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / NTB Scanpix Vis mer
  • Svein Richard Brandtzæg (61): Konsernsjef i Norsk Hydro fra 2009 til 2019. Han varslet i mars at han gikk av i stillingen. Den har Hilde Merete Aasheim (61) tatt over. Samtidig har Brandtzæg fortsatt som styreleder i NTNU og blitt styreleder i entreprenørgiganten Veidekke. Var fra 2012 til i fjor i Bilderberg-konferansens styringskomité som Norges representant.
  • Børge Brende (53): President i Verdens økonomiske forum siden 2017. Har nå også tatt over for Brandtzæg som Norges representant i styringskomiteen. Før det var utenriksminister her i landet fra 2013 til 2017 for Høyre. Før det var han både miljøvernminister og nærings- og handelsminister. Har vært på flere Bilderberg-møter de seinere åra.
  • Bård Vegar Solhjell (47): Leder i miljøorganisasjonen WWF. Tidligere kunnskapsminister og miljøvernminister for SV i Jens Stoltenbergs andre regjering. Var i tillegg nestleder i SV.
  • Jens Stoltenberg (60): Nato-generalsekretæren representerer formelt Nato under konferansen, og er ført opp med «internasjonalt» på årets deltakerliste. Deltok for første gang i 2002 - like etter hans første periode som statsminister fra 2000 til 2001. Deltok igjen neste gang som Nato-sjef i 2015, og var også til stede i 2017 og 2018.
  • Helge Lund (56): Den tidligere Statoil-sjefen er i år offisielt representant for Storbritannia under konferansen, i kraft av sin rolle som styreleder i den britiske oljegiganten BP. Han er i tillegg styreleder i legemiddelgiganten Novo Nordisk - som er Nordens største selskap-
  • Silvija Seres (48): Står bak populære teknologiblogger og ar hatt egen podkast det hun intervjuer norske ledere. Det kanskje minst ubeskrevne bladet blant de norske deltakerne er imidlertid et kjent navn i tech- og gründerbransjen. Ungarskfødte Seres er i tillegg matematiker, teknologiinvestor og styregrossist. Er blant annet styremedlem i Oslo Børs og NRK.

Det er første gang Seres deltar på konferansen, som i år holdes i Montreux i Sveits. Bilderberg- konferansen er en magnet for konspirasjonsteoretikere, på grunn av de høytstående deltakerne og hemmeligholdet under konferansen.

PÅ BILDERBERG: Børge Brende (t.v.) og Jens Stoltenberg. Denne gangen er det uten USAs tidligere utenriksminister John Kerry. Foto: AFP PHOTO / JOHN THYS / NTB Scanpix
PÅ BILDERBERG: Børge Brende (t.v.) og Jens Stoltenberg. Denne gangen er det uten USAs tidligere utenriksminister John Kerry. Foto: AFP PHOTO / JOHN THYS / NTB Scanpix Vis mer

- Gjør seg bemerket

Siden den første utgaven ble holdt på Hotel de Bilderberg i Oosterbek i 1954, har møtene gitt grobunn for konspirasjonsteorier og myter.

Årsaken: Den tre dager lange konferansen skjer bak lukkede dører og de mektige deltakerne har referatforbud.

- Det blir meget spennende. Det blir interessant å høre hvordan folkene som former vår framtid tenker, kanskje spesielt om sosiale aspekter, sier Seres.

- Det er mange prominente nordmenn her?

- Ja, og det er mange nordmenn i forhold til landets størrelse. Det betyr kanskje at man gjør seg bemerket internasjonalt. Det er svært mange flinke folk på forskjellige områder til stede, så får man se om man klarer å fram nye perspektiver når man legger sammen forskjellige kulturer og faglig bakgrunn i diskusjonene, sier hun.

Hemmelighetsfullt

Bilderberg legger også vekt på at deltakerne ikke er bundet av embete eller vedtatt politikk. Det kommet heller ikke noen referater eller politiske uttalelser fra møtet.

Silvija Seres vil heller ikke røpe så mye om møtet.

- Det var en hyggelig overraskelse å bli invitert. Jeg vet ikke hvorfor jeg ble det. Men det er klart det er veldig inspirerende. Jeg gleder meg til å snakke med folk fra særlig Silicon Valley om norske verdier, sier hun.

- Forsøker å flytte fjell

Ifølge Bilderberg-gruppen selv holdes møtene under såkalte Chatham House Rules. Det betyr at deltakerne kan bruke informasjon fra møtene, men de kan ikke røpe identiteten eller tilhørigheten til noen av talerne eller deltakerne.

- Jeg tror det er rett og slett et viktig mulighet til å snakke fritt uten å bli sitert. Det er ikke så uvanlig at man har sånne regler hvis man skal få lov til å tenke høyt, sier hun.

Den tidligere SV-nestlederen og miljøsjefen Bård Vegar Solhjell viser til sin egen Facebook-status når Dagbladet tar kontakt med ham.

- Hva gjør en norsk miljøorganisasjon på en lukka konferanse for verdens økonomiske elite? Vi forsøker å flytte fjell – én millimeter av gangen, skriver Solhjell.

Lover rapport

- Jeg husker godt første gang jeg hørte om Bilderberg-konferansen. Det var i Sosialistisk Ungdoms medlemsmagasin, trolig i 1989, der en artikkel litt i forbifarten nevnte at Bilderberg var en av flere hemmelige grupper av de fremste kapitalistene i verden som i realiteten styrte den. Et søk på nettet kan få deg til å tro på det, og nå kan jeg finne ut selv. Mye vann har rent i havet siden den gang. I år deltar jeg på Bilderberg, på vegne av WWF Verdens naturfond. Jeg fikk spørsmål om det i vinter, tenkte meg om og takka ja, skriver Solhjell.

MILJØBOSS: WWF-leder Bård Vegar Solhjell er til stede i Sveits fra torsdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MILJØBOSS: WWF-leder Bård Vegar Solhjell er til stede i Sveits fra torsdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Han begrunner kampen for miljø av klima som sin grunn til deltakelse, og lover en liten stemningsrapport fra det lukkede møtet over helga.

Blant andre prominente deltakere under årets møte er president Donald Trumps svigersønn Jared Kushner (38), som også er rådgiver i Det hvite hus. Hele deltakerlista for 2019 finner du her.

Ifølge Bilderberg skal deltakerne blant annet diskutere Europas framtid, klimaendringer og bærekraft, Kina, Russland, Brexit, kunstig intelligens og flere andre temaer under konferansen fra torsdag til søndag.