Silvio Berlusconi på alle tv-skjermer

9. april er det valg i Italia. Statsminister Silvio Berlusconi dominerer alle tv-kanaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Før valgkampen i Italia begynte, kunne Silvio Berlusconi se utfordreren fra venstresida, Romano Prodi, ubehagelig langt foran seg i meningsmålingene.

Berlusconi prøvde først å få utsatt valget, for å prøve å få i land et par valgløfter før styrkeprøven. Nå har han lagt ut på en langspurt, hvor han daglig dukker opp i alle tv-kanaler, til alle tider.

Han har diskutert fotball i en av sine egne tv-kanaler. Han dukker opp i husmorprogram, kledd i blazer, mellom kakeoppskrifter og sminkeråd. Han har til og med dukket uanmeldt opp i skravle-programmer.

Berlusconi eier alle de tre landsdekkende private fjernsynskanalene. I tillegg har han fått innsatt sine folk i de tre statseide kanalene i RAI. Han har riktignok ikke full styring på RAI Tre, den minst sette og mest seriøse i RAI, som har et visst kritisk blikk også på statsministeren. Men i RAI Uno og RAI Due er alle kritiske hoder fjernet.

I en undersøkelse over 15 dager forrige måned, kom det fram at Berlusconi opptrådte tre timer og seksten minutter i fjernsyn, mens utfordreren Prodi fikk åtte minutter .

Men fra lørdag, da valgkampen startet, har regler for lik tid i eteren inntrådt. Berlusconi prøvde, men fikk ikke endret reglene.

«Humor»

Berlusconi er viden kjent for sine malplasserte uttalelser, som han seinere kaller «humor». Ikke minst hans tiltredelse som EU-president i Europa-parlamentet vakte oppstyr. Da foreslo han den sosialdemokratiske gruppelederen Martin Schultz til en filmrolle som fangevokter i en nazistisk konsentrasjonsleir.-  Det er lettere å oppnå fred i Midtøsten enn å gjøre Romano Prodi til en intelligent person, sa han under et valgmøte om sin utfordrer i valget.

Churchill og Stalin

Foran tilhengerne i det underlige partiet Heia Italia angrep han italienske aviser: «Hvis et medlem av Heia Italia stikker hånda inn i et løvebur og klarer å få hånda hel ut igjen, hva skriver avisene dagen etterpå? \'Berlusconi-tilhenger stjeler maten fra afrikansk innvandrer\'».

Innimellom opptredener i fjernsyn har statsministeren begynt å studere historie.

-  I disse dager, i ledige øyeblikk, har jeg lest de samlede verkene til Lenin og Stalin, og jeg kan forsikre dere at de er personer som hater livet, som virkelig gjør skade, forklarte han tilhengerne.

Ikke engang under den kalde krigen skremte kristeligdemokratene med Lenin og Stalin, ettersom Italias kommunistparti (PCI), som da var landets største, allerede for lengst hadde brutt med Lenin og Stalin. Nå fins det knapt kommunister igjen for Berlusconi å skremme med.

-  Jeg leser at Winston Churchill reddet oss fra nazistene. Greit, Berlusconi skal redde oss fra kommunistene, sa han.

Dagen før var han i storform under en middag for sine trofaste. Da sa han at bare Napoleon har gjort mer for sitt land enn Berlusconi.

-  Men jeg er høyere, la han til.

Idet valgkampen åpnet, nådde han sitt foreløpige høydepunkt.

-  Jeg er Jesus Kristus i politikken. Jeg er det tålmodige, uskyldige offerlammet som holder ut med alle og ofrer seg for alle, sa Berlusconi.

STORMANNSGAL? Silvio Berlusconi sammenlikner seg med de største i historien.