Silvio peker mot Marina Berlusconi

Silvio Berlusconi ser ut til å velge et dynastisk grep og utnevne dattera Marina som sin politiske arving og leder for sitt parti, det som skal gjendøpes Heia Italia.

ARVING: Marina Berlusconi, eldste datter til Silvio Berlusconi, forlater krisemøtet i farens bolig i Roma etter dommen. Hun skal arve masse penger, men skal hun også arve det politiske partiet etter faren?  Foto: AP / Scanpix / Mauro Scrobogna, Lapresse
ARVING: Marina Berlusconi, eldste datter til Silvio Berlusconi, forlater krisemøtet i farens bolig i Roma etter dommen. Hun skal arve masse penger, men skal hun også arve det politiske partiet etter faren? Foto: AP / Scanpix / Mauro Scrobogna, LapresseVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Silvio Berlusconi kan snart bli nødt til å finne noen til å overta som leder for høyresida i Italia. Etter den rettskraftige dommen på fire års fengsel skal en domstol i Milano avgjøre hvor lenge han skal ha forbud mot å inneha offentlige verv, foreløpig utmålt til fem år. Men i tillegg kan Senatet frata ham retten til å stille til valg i seks år, fordi han er dømt til mer enn to års fengsel, etter en lov som Mario Monti fikk vedtatt mens han var statsminister, på nyttårsaften i fjor, og som Berlusconi ikke fikk stanset.

Krisemøte
Italias tidligere statsminister kan bli avsatt som senator, nektet å stille til valg og nektet å lede et parti. Da Silvio Berlusconi «ofret seg» for politikken var det for «å stanse kommunistene», sa han, men det vil si for å verne seg mot de politiske kreftene som truet hans private fjernsynsmonopol, og mot de statsadvokatene og dommerne som ville dømme ham for tallrike lovbrudd. Dette gjelder fremdeles. Han har fremdeles flere tiltaler å forsvare seg imot.

Da Berlusconi mottok den sviende dommen satt han i Palazzo Grazioli, hans bolig i Roma, sammen med sine nærmeste rådgivere i krisemøte. Dit kom også hans eldste datter, Marina, som fylte 47 år i helga, noe de fleste politiske iakttakere beit seg merke i. Hun har aldri deltatt i politikk, men til gjengjeld steget til topps i farens forretningsimperium.

Marina «ny begynnelse»
Der og da kunngjorde partiets eier, Silvio Berlusconi, at Frihetens Folk (PdL) skal gå tilbake til det navnet partiet hadde da han i 1994 dannet det og «ofret seg» for politikken, nemlig Heia Italia. Sånt krever ikke landsmøte og avstemninger i hans parti, som har ansatte i stedet for medlemmer. Like suverent kan han utpeke sin etterfølger.

Familiens avis, Il Giornale, hvor broren Paolo er sjefredaktør, hadde lørdag følgende overskrift på førstesida: «Marina kan være arvingen til en ny begynnelse». Og artikkelen begynte med: «Vi vet at hun ikke vil, men vi er redd for at det nå faller på henne.»

Avisa Corriere della Sera hadde en karikatur på førstesida av den lille hæren av Berlusconis tilhengere som var innkalt for å hylle ham utenfor Palazzo Grazioli. De var militært kledd og erklærte: «Vi er Silvios hær, og hvis de tar fra oss vår leder, vil vi verve oss til marinen». På italiensk er marinen hunkjønn og det samme som navnet til Berlusconis datter.

Tilbaketrukket
Marina er styreleder i morselskapet Fininvest, som eier 40 prosent av kringkasteren Mediaset, hvor hun sitter i styret. Hun er også styreleder i forlaget Mondadori, og hun var inntil i fjor en av direktørene i investeringsbanken Mediobanca. Hun sitter også i styrene i forsikringsselskapet Mediolanum og i Medusa Film.

Hun har alltid holdt seg litt tilbaketrukket, men lot seg en gang avbilde i bar overkropp i familiens blad Chi. Hun er gift med en tidligere ballettdanser på La Scala i Milano.

Politisk arving
Hver gang hun blir spurt om hun vil gå inn i politikken, svarer hun tvert nei, som regel gjennom en pressemedarbeider.
 
Men faren trenger et politisk forsvar, som det kalles. Nå utsettes president Giorgio Napolitano for press for å benåde Berlusconi. Og det er snakk om å forsøke å tvinge gjennom en lov om amnesti. Om dette ikke lykkes og han må forlate politikken, i det minste i navnet, så trenger han en pålitelig stedfortreder. Marina har arvet hans sans for penger og stillinger i næringslivet, mens hennes halvsøster Barbara har arvet farens uoversiktlige kjønnsliv og stadig opptrer i de rosa sladrebladene. Først nå har det gått opp for Berlusconi at han har glemt å oppdra en politisk arving.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.