Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Silvios skjebnetime

Vil en fellende dom stoppe Silvio Berlusconi?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET ER EN

intrikat sak, som involverer bestikkelser, skjulte pengetransaksjoner til utlandet og store aktører i pastaindustrien. Og den kan føre til at den italienske statsministeren blir dømt til åtte års fengsel.

68 år gamle Silvio Berlusconi kaller rettssaken en politisk vendetta. Han mener seg forfulgt av opposisjonen, som han gjerne omtaler med fellesbetegnelsen «kommunister». Aktoratet, på sin side, består av mennesker som er «mentalt forstyrret». Berlusconis forsvarere fulgte opp i forrige uke, ved å appellere til rettens ansvarlighet. For tenk hvilken skandale det ville vært hvis Italias statsminister blir dømt for korrupsjon! Det vil etterlate en varig flekk på Italias omdømme, advarte forsvareren.

DET, VIL MANGE HEVDE,

er statsministerens, og ikke rettsvesenets problem. Sakens kjerne er salget av det store statlige matvareselskapet SME på slutten av 80-tallet. Eiendomsspekulanten og mediemogulen Silvio Berlusconi hadde bestemt seg for å satse tungt på et nytt område - mat. For å hindre at SME gikk til konkurrenten, sørget Berlusconi for å stanse salget ved å bestikke dommere, ifølge aktoratet i saken som kan avgjøres i dag - etter over fire år.

For det tok sin tid å komme hit. I juni 2003, rett før rettssaken skulle avsluttes, vedtok det italienske parlamentet i all hast en lov som sørget for immunitet for Silvio Berlusconi så lenge han sitter ved makten. Men gleden ble kortvarig. I januar i år ble loven opphevet, fordi den strider mot den italienske grunnloven. Rettssaken kunne fortsette.

ETTER AT DE

etablerte partiene falt sammen under korrupsjonsavsløringene på 1990-tallet, feide forretningsmannen Silvio Berlusconi inn i politikken med løfter om en ny æra. I dag er det vanskelig å hevde at Berlusconi har vært noe friskt pust i italiensk politikk. Han har fortsatt med tradisjonelle, grumsete synder som mafiasamarbeid og korrupsjon, mener kritikerne. Samtidig har han tilført sin helt særegne blanding av mediekontroll og stormannsgalskap.

«Berlusconi trodde at en valgseier ga ham muligheten til å styre landet akkurat slik han ville. Det virket som han trodde at frihet betyr frihet til å gjøre akkurat hva han vil, uten at andre blander seg,» skriver David Lane i ei ny bok om den italienske statsministeren. En fellende dom i dag vil kunne være et irriterende tilbakeslag for milliardærministeren. Men det er ingen grunn til å tro at han vil revurdere sin suverene stil - eller sin stilling.

For statsministeren går ikke i fengsel med det første, selv om han skulle bli dømt i dag. Det italienske rettssystemet er kjent for sin treghet. Berlusconi har mulighet til å anke dommen to ganger, og saken kan bli foreldet i mellomtida. Mens man i mange land ville sett det som absurd at en dømt statsminister fortsetter i jobben, har Berlusconi ingen planer om å gå av. Blir han dømt, har han i stedet antydet at han vil skrive ut nyvalg, og satser på at velgerne er enige med ham i at saken har vært en «heksejakt». Opposisjonens mareritt: At et raskt valg nå, før dens leder Romano Prodi har fått tid til å forberede sin strategi, vil gi Berlusconi nok en seier - fem år til i statsministerstolen, ikke åtte år i fengsel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media