Simba (1) varslet Maria (8) om raset

Maria Eide (8) måtte forlate katten sin da hun ble evakuert i Ålesund. I dag ble Simba (1) satt fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet.no): Hun og moren Merethe Eide (38) er to av de rundt 420 personene som ble evakuert etter at boligblokka i Fjelltunvegen 31 raste grytidlig onsdag morgen. Nå savner Maria savner katten sin Simba (1).

- Brannvesenet matet han litt og slapp ham bare ut. Men jeg skulle virkelig ønske at han kunne kommet til meg, sier Maria til Dagbladet.no. 

Simba varslet familien

Det var Simba som gjorde moren og dattera oppmerksom på at noe skjedde i nabolaget onsdag morgen da raset skjedde.

- Jeg våkna av at katta var veldig urolig. Den løp bare rundt. Da hørte jeg noe jeg trodde var et takras, sier Merethe.

De bor langs den samme fjellveggen, bare fire hus bortenfor dødsblokka.

- Dette har vært en grusom opplevelse. Vi har begge flere venner som bor i blokka, blant annet en klassevenninne av Maria. Heldigvis har det gått bra med alle sammen. Men våre tanker går først og fremst til de som sannsynlig ikke får tilbake sine savnede, sier moren.

Evakuerte dyrene

SAVNER SIMBA: Maria og Merethe Eide bor like ved rasblokka i Ålesund. De ble varslet om raset av katta. Foto: ERIK HATTREM
SAVNER SIMBA: Maria og Merethe Eide bor like ved rasblokka i Ålesund. De ble varslet om raset av katta. Foto: ERIK HATTREM Vis mer

Merethe tok med dattera si til skolen etter raset, men da hun skulle hjem igjen fikk hun ikke komme inn. Hjemme alene var katten Simba sperret inne.

I dag startet brannvesenet med hjelp fra politiet og Sivilforsvaret en slags evakuering av flere av husdyrene som har vært borte fra sine eiere etter raset. Mange har manglet mat, vann og luft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Brannvesenet har vært inne i flere boliger i dag og mata, sluppet ut eller båret ut flere husdyr i dag. Det er viktig å presisere at det er bare brannvesenets mannskap som har vært inne i boligene, sa politistasjonssjef Endre Flatvad på en pressekonferanse tidligere i dag.

Maria og Merethe er glade for at brannvesenet slapp ut katten deres i dag.

- Jeg har vært veldig lei meg, men Simba er veldig tøff! Jeg tror han vil klare seg bra, sier Maria.

- Tålmodighetsprøve

Ordfører Bjørn Tømmerdal i Ålesund sa på pressekonferansen i dag at flere av de evakuerte begynner å bli utålmodige og ønsker å flytte hjem igjen.

- Det er helt naturlig og veldig forstårlig at mange begynner å få et ønske om å flytte hjem igjen til litt mer komfortable forhold. Dette er en tålmodighetsprøve for oss alle, sa han.

Men på den samme pressekonferansen kom det fram at det er uaktuelt å sende de evakuerte hjem igjen.

Akkurat det tenker ikke Merethe og Maria på. De bor på hotell mens de er evakuert.

- Å være borte fra sitt hjem i to eller tre uker etter noe så forferdelig er ikke noe problem. Ødelagte ting kan erstattes. Dessuten blir vi tatt veldig godt vare på av støtteapparatet her og vi får veldig god hjelp fra venner, sier Merethe.

VARSLET OM RASET: Simba (1) og Maria (8).