FØRSTEMANN: Simen Tannæs-Fjeld (30) (t.h.) og broren Lars Martin (26) drømmer om at Simen skal bli første psykisk utviklingshemmede på ski over Grønland. Her er de på treningstur over Finsevatn. Foto: Sigurd Aakhus
FØRSTEMANN: Simen Tannæs-Fjeld (30) (t.h.) og broren Lars Martin (26) drømmer om at Simen skal bli første psykisk utviklingshemmede på ski over Grønland. Her er de på treningstur over Finsevatn. Foto: Sigurd AakhusVis mer

Simen vil bli første psykisk utviklingshemmede på ski over Grønland

Hvis alt går bra krysser 30-åringen innlandsisen på Grønland i april.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var Lars Martin Tannæs-Fjeld (26) som kom på ideen, i desember 2010. Han ville krysse Grønland, og han ville gjøre det med sin psykisk utviklingshemmede storebror Simen Tannæs-Fjeld (30).

- Vi har en felles interesse for polarområdene og har sett mange dokumentarfilmer i oppveksten. Dette er noe vi kan få til sammen, mens mulighetene er der rent fysisk, sier Lars Martin.

Brødrene fra Asker trener i snitt seks timer i uken, med enten pulk eller dekk hengende bak seg, for å være klar for ekspedisjonen som etter planen går av stabelen 19. april, under navnet Himmeljegerne. Målet med ekspedisjonen er å gjennomføre i løpet av 28 til 35 dager, avhengig av vær, vind og helse.
 
Stolt skiløper - Simen er veldig glad i Lars Monsen. Jeg forklarte ham at det blir noe lignende hans turer, bare på is, sier Lars Martin og legger til at Simen har vært veldig engasjert hele tiden.

Lars Martin forteller at hovedgrunnen til at Simen vil dra er for å se isbjørn, selv om resten av ekspedisjonens medlemmer ikke ønsker et nærmere møte med beistet.

- Han sammenligner seg med Lars Monsen og Rambo så han gjør dette fordi han syns det er tøft. Når Simen går på ski med andre enn meg, er han veldig stolt og skyter av gårde for å vise hvor flink han er, forteller Lars Martin.

SØSKENKJÆRLIGHET: Brødrene Lars Martin og Simen jobber hardt for å nå målet om Grønland. Foto: Kristoffer Svarstad Wiig
SØSKENKJÆRLIGHET: Brødrene Lars Martin og Simen jobber hardt for å nå målet om Grønland. Foto: Kristoffer Svarstad Wiig Vis mer

Simen trenger hjelp med ting som knyting av skolisser, matlaging og pakking av sekk. I tillegg har han eplepsi, cøliaki og er svaksynt, som gjør at det må tas spesielle hensyn på turen.

- Han har problemer med finmotorikken, men tar det igjen på grovmotorikk og innsats, forklarer Lars Martin.

Erfarne guider Med seg på turen har de fått Hvitserk-guide og sykepleier Sigrid Henjum (28) og hennes kjæreste Sander Buene (22) som er klatreinstruktør og jaktguide.

- Dette er ikke noe jalla. Det er ikke tilfeldig. Lars Martin har tenkt nøye gjennom dette og de to har trent godt og lenge, forteller Henjum om hvorfor de valgte å stille som guider for Himmeljegerne.

- Tålmodighet og styrke blir nok stikkord for turen, sier Henjum.

Sammen med Buene har hun det overordnede ansvar for ekspedisjonen. I tillegg skal de sammen med Lars Martin filme underveis. Klippene håper de å kunne sette sammen til en dokumentarserie for TV. De vil bruke ekspedisjonen til å sette fokus på fysisk aktivitet hos psykisk utviklingshemmede i Norge.

- Simen har ikke så mye språk, og det blir derfor Lars Martin som kommer til å kommunisere mest med ham. En utfordring blir å vite hvor langt vi kan strekke strikken med tanke på Simen. Han kan ikke dra like mye bagasje, og det blir derfor tyngre for oss, sier Henjum og forteller at de beregner fem dager mer på turen enn det de vanligvis ville gjort.

For å gjennomføre turen er brødrene avhengig av økonomisk støtte, noe de tror går i mål.

- Hvis vi ikke får nok støtte er vi klare for å spytte i resten selv, forteller Lars Martin. Blir det overskudd skal pengene gå til psykisk utviklingshemmede i fattige land, via "Simens fond".

Venter på svar  Nå venter reisefølget på bekreftelse fra den Grønlandske stat om at de får lov til å gjennomføre ekspedisjonen. De må også få innvilget en SAR-forsikring (search and resque). I følge daglig leder i Hvitserk og eventyrreiser Trygve Sunde Kolderup er det Simens psykiske utviklingshemning som avgjør utfallet.

- De andre gruppene får vi alltid godkjent. Men det kreves vanligvis av sikkerhetsmessige grunner at alle i gruppen kan ta vare på seg selv og alle andre i gruppen, sier Kolderup som syns det er spennende prosjekt.

GUIDER: Sigrid Henjum (28) og Sander Buene (22) skal være guider under ekspedisjon "Himmeljegerne". Foto: Sander Buene
GUIDER: Sigrid Henjum (28) og Sander Buene (22) skal være guider under ekspedisjon "Himmeljegerne". Foto: Sander Buene Vis mer

Ifølge Kolderup har ingen andre psykisk utviklingshemmede gjort noe lignende.

- Vi kjenner ikke til noen andre eksempler - ingen har krysset Grønland i hvert fall! bekrefter Sunde Kolderup.

Generalsekretær i Norsk forbund for utviklingshemmede Vibeke Seim-Haugen ser positivt på ekspedisjonen.

- Det viser at personer med psykisk utviklingshemning kan gjøre mer enn folk tror. Det viktigste er at de får tilgang til å trene på lik linje som andre. Vi erfarer at både Simen og broren ligger i hardtrening, og da er det ingenting i veien for at de skal klare det, sier Seim-Haugen.

UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Simen er klar for Grønland i sin grønne jakke. Foto: Lars Martin Tannæs-Fjeld
UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Simen er klar for Grønland i sin grønne jakke. Foto: Lars Martin Tannæs-Fjeld Vis mer