SKUFFET: Både Kjell Magne og Simen Bondevik uttrykte stor skuffelse etter fredagens KrF-thriller. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SKUFFET: Både Kjell Magne og Simen Bondevik uttrykte stor skuffelse etter fredagens KrF-thriller. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

To blad Bondevik skuffet:

Simens «største frykt» ble realitet: - Vondt

Både Kjell Magne Bondevik, og hans barnebarn og leder i Akershus KrFU, Simen, uttrykte stor skuffelse etter fredagens landsmøte.

Fredag var det duket for den endelige avgjørelsen i sagaen om KrFs videre veivalg. Det endte med nedtur for partileder Knut Arild Hareide, ettersom det ble flertall for å gå inn i regjering med Erna Solberg.

Resultatet i voteringen var jevnt. De blå vant med 98 stemmer over 90 stemmer for rødt alternativ. To stemte blankt.

Hareide roste partiet da nederlaget var et faktum, men var tydelig preget av at resultatet medførte at han er ferdig som partileder.

SKUFFET: Knut Arild Hareide innrømmer at han er skuffet etter veivalgnederlaget. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

To blad Bondevik

Også to blad Bondevik var tydelig skuffet over resultatet. KrF-veteran og tidligere statsminister, Kjell Magne Bondevik, uttalte til Stavanger Aftenblad at han har tro på kursen Hareide forsøkte å stake ut.

- Jeg er veldig skuffet over resultatet, både når det gjelder retningsvalg og at vi mister Knut Arild Hareide som leder som jeg har veldig tro på. Han var i ferd med å stake ut en kurs som jeg tror inneholder et vekstpotensial, sier han til avisa og følger opp:

- Dette må en bare respektere, og så får vi ønske lykke til dem som nå skal forhandle, sier Bondevik som samtidig uttaler at han mener at KrF får en dyktig leder om Kjell Ingolf Ropstad tar over partiet.

- Vondt: Simen Bondevik omtaler det som vondt å være KrF-er etter fredagens landsmøte.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
- Vondt: Simen Bondevik omtaler det som vondt å være KrF-er etter fredagens landsmøte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Stolt bestefar

Under Hareides tale til landsmøtet, trakk han fram Bondeviks barnebarn og leder i Akershus KrFU, Simen Bondevik. Under talen sa han blant annet at han har tenkt tanken at det kanskje blir nettopp Bondevik som leder KrF inn i et regjeringssamarbeid med Ap og Sp en gang.

Også Akershus KrFU-lederen holdt tale under landsmøtet, til stor begeistring fra bestefaren.

- Stolt bestefar hørte sitt barnebarn Simen tale meget godt på KrFs landsmøte, skrev han på Twitter.

AVVISER SPEKULASJONER: Kjell Magne Bondevik avviser spekulasjoner om at han skal ha vært en slags arkitekt bak Hareides forslag. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
AVVISER SPEKULASJONER: Kjell Magne Bondevik avviser spekulasjoner om at han skal ha vært en slags arkitekt bak Hareides forslag. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer

«Største frykt»

«Min største frykt er at vi ikke hører på Hareide sin anbefaling, og at han dermed vil være ferdig som partileder om han får et landsmøte mot seg», skrev Simen Bondevik, i en kronikk som ble publisert i Dagbladet i oktober.

«Det tror jeg kommer til å være svært ødeleggende for partiet i lang tid framover; både det å ikke lenger ha Hareide som partileder og det å gå inn i regjering med fløypartiet Frp», fortsatte han.

Da det ble klart at hans største frykt nå er blitt realitet, uttrykte han stor skuffelse på Twitter.

- Det er vondt å være KrF-er i kveld, skriver han på Twitter.

Og på direkte spørsmål fra Aftenposten om han vil fortsette i KrF, svarer han slik:

- Jeg har ikke bestemt meg.

- Å gå i regjering med Frp er en veldig stor kamel å svelge. Men det aller verste er at vi mister Hareide som partileder , sier han til avisa.

SKJEBNEDAG: I dag skal Kristelig Folkeparti ta stilling til om de skal velge regjeringssamarbeid med de borgerlige eller med venstresiden. Partileder Knut Arild Hareide forteller at han går av, dersom han ikke vinner. Video: NTB Scanpix / Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer

Avviser spekulasjoner

Det har tidligere blitt spekulert på om Kjell Magne Bondevik har vært en slags arkitekt bak Hareides forslag om å undersøke mulighetene for å danne regjering med Ap og Sp.

På direkte spørsmål om spekulasjonene, kom Bondevik med et kontant svar overfor Vårt Land:

- At jeg er en sjefrådgiver for Knut Arild eller er en arkitekt bak forslaget, er tull. Jeg har jobbet for partiet i over 50 år. Det skulle bare mangle at jeg ikke interesser meg for KrF. Når Hareide ønsker å snakke med meg, stiller jeg jo opp.

I stedet sier han at han ble overrasket.

- Jeg ble overrasket da han kom til meg den siste gangen og fortalte at han hadde tenkt å være så tydelig. Det er kanskje et tegn på at jeg ikke har regissert dette, sier Bondevik til avisa.