Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Simon ble spurt hva han het. Da han ikke svarte, ble han tvunget inn i et skrekkammer

Soldatene drepte over 200 menn gjennom vinduet fordi de hadde «feil» bakgrunn.

FORBANNET: Unge dinka-menn danser og roper ut i frustrasjon og sinne ved Rumbek, sentralt i Sør-Sudan. Det nærmer seg full borgerkrig i landet - og det blir stadig vanskeligere å drive legitim næring, som kvegdrift - disse unge mennenes levevei. Foto: Reuters / NTB scanpix
FORBANNET: Unge dinka-menn danser og roper ut i frustrasjon og sinne ved Rumbek, sentralt i Sør-Sudan. Det nærmer seg full borgerkrig i landet - og det blir stadig vanskeligere å drive legitim næring, som kvegdrift - disse unge mennenes levevei. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det nærmer seg full borgerkrig i Sør-Sudan. Ingen av partene i den raskt eskalerende konflikten i landet gjør det minste tegn til å vike.

Og historiene som fortelles om grusomhetene som finner sted i landet er forferdelige.

The Guardian har som et av svært få medier kommet inn i Sør-Sudan, og rapporterer om grusomme forhold for den uskyldige sivilbefolkningen.

«Hva heter du?» En historie som taler sitt tydelige språk er den til den unge studenten Simon K, som uten forvarsel ble arrestert av flere uniformerte menn. Han ble, skriver The Guardian, stilt det kanskje mest avgjørende spørsmålet i Sør-Sudan nå:

- Hva heter du? (På dinka: «incholdi»?)

Simon svarte ikke. Det tolket de uniformerte som at han ikke tilhørte dinkaene, majoritetsbefolkningen i Sør-Sudan - men at han var nuer. Simon ble tatt med til en politistasjon, og skjønte hva som ville skje da han ble tatt med forbi flere lik som lå henslengt på gulvet og låst inn i et rom der det allerede befant seg flere unge menn.

Skjøt gjennom vinduene - Vi talte hverandre og fant at vi totalt var 252 personer, sier Simon til The Guardian.

- Så stakk de våpen inn gjennom vinduene og begynte å skyte. Massakren fortsatte i to hele dager. Hvis soldatene så tegn til liv der inne, kom de tilbake og skjøt mer.

Ifølge The Guardian var Simon en av bare 12 av mennene som overlevde det grufulle angrepet. De 12 overlevde ved å gjemme seg under lik.

BEVÆPNET: En ung mann fra dinka-stammen har bevæpnet seg for å gjete kuene sine. Foto: Reuters / NTB scanpix
BEVÆPNET: En ung mann fra dinka-stammen har bevæpnet seg for å gjete kuene sine. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Simon har nå søkt tilflukt i en FN-leir, der han møter den britiske journalisten. Og de kummerlige forholdene i leiren er symptomatiske - på få dager har leiren gått fra å være et logistikksenter for koordinering av nødhjelpsarbeid, til å bli et nødhjem for over 10 000 mennesker.

Offensiv Regjeringshæren i Sør-Sudan er klar til en større offensiv mot opprørsstyrkene, ifølge landets president. Faren for en fullskala borgerkrig rykker stadig nærmere.

Hæren er nå klar til å gå mot Bor, opplyste president Salva Kiir til nasjonalforsamlingen mandag. Byen har siden onsdag i forrige uke vært under kontroll av opprørsstyrkene til tidligere visepresident Riek Machar.

Ifølge Kiir er angrepet blitt utsatt for å gi USA tid til å frakte ut amerikanske statsborgere fra Bor, som ligger om lag 200 kilometer nord for Juba.

Utsending fra UD Norges fungerende spesialutsending for Sør-Sudan, Gunnar Holm, er på vei til det urolige landet og kommer trolig til hovedstaden Juba tidlig i romjula.

- Han skal ha samtaler med politiske ledere og beslutningstakere i Juba og kontakt med de andre landene som har sendt spesialutsendinger, sier pressevakt Frode O. Andersen i UD til NTB.

Norge, USA og Storbritannia, som utgjør den såkalte Sudan-troikaen, har alle uttrykt dyp bekymring for situasjonen.

Vil ha flere FNs generalsekretær Ban Ki-moon er ventet å be Sikkerhetsrådet om en kraftig økning i antall FN-soldater i Sør-Sudan.

Ban vil at antall fredsbevarende soldater økes fra 6800 til 11800, opplyste diplomater ifølge NTB. Det er ventet at Sikkerhetsrådet vil vedta forslaget om 5000 flere soldater tirsdag.

Ban er også ventet å anbefale at antall politifolk økes til nesten 1000 fra dagens 700.

HÅPLØST: En ung mor og barnet hennes prøver å slappe av i teltet de bor i i en FN-leir utenfor Sør-Sudans hovedstad Juba. Foto: Reuters / NTB scanpix
HÅPLØST: En ung mor og barnet hennes prøver å slappe av i teltet de bor i i en FN-leir utenfor Sør-Sudans hovedstad Juba. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Men det er høyst usikkert om dette vil ha tilstrekkelig effekt.