Simons tilståelse førte til at dødsdømt mann ble løslatt og dødsstraff ble avviklet i Illinois

Nå viser det seg at tilståelsen ble presset fram. Alstory Simon (64) satt uskyldig fengslet i 15 år.

FORHINDRET DØDSSTRAFF; SELV SATT FRI:  Da Alstory Simon innrømmet dobbeltdrap i Chicago i 1982, var myndighetene egentlig i ferd med å henrette en annen mann for drapene - Anthony Porter. Porter ble satt fri, og Simon fikk 37,5 år i fengsel. Nå er også Simon løslatt, etter statsadvokaten har gått gjennom saken hans på nytt. Foto: Seth Perlman / AP Photo / NTB Scanpix
FORHINDRET DØDSSTRAFF; SELV SATT FRI: Da Alstory Simon innrømmet dobbeltdrap i Chicago i 1982, var myndighetene egentlig i ferd med å henrette en annen mann for drapene - Anthony Porter. Porter ble satt fri, og Simon fikk 37,5 år i fengsel. Nå er også Simon løslatt, etter statsadvokaten har gått gjennom saken hans på nytt. Foto: Seth Perlman / AP Photo / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Først ble amerikanske Anthony Porter dømt til døden for dobbeltdrap i Chicago i 1982. Men da det var to dager til Porter skulle henrettes, tilsto en annen mann drapene: Alstory Simon.

Nå er han også han løslatt, i den andre store rettsskandalen i dobbeldrapssaken fra 1982.

- Dette er en veldig, veldig komplisert og forvirrende sak. Det var en gang da vi trodde alle som tilsto en forbrytelse, var skyldige. Nå ser vi at det ikke er sant, sa Simons forsvarer Terry Ekl til CBS Chicago, da Simon ble løslatt 30. oktober. 

Etter Simon har sonet 15 år i fengsel, har retten slått fast at tilståelsen hans ble tvunget fram.

Løslatt etter 16 år Men vi må ta det fra begynnelsen.

Etter Marilyn Green og hennes forlovede, Jerry Hillard, ble skutt og drept i en park i Chicago i 1982, blir Anthony Porter dømt til døden. En gruppe journaliststudenter ved Medill Innocence Project ved Northwestern University, mistenker imidlertid at Porter er offer for justismord.

Etter han har sonet 16 år i fengsel, får de dødsdømte Porter løslatt. Rettsskandalen gikk verden rundt, samtidig som journalistenes arbeid fikk Alstory Simon dømt til 37,5 år i fengsel for dobbeltdrapet. 

Men hadde de nå tatt rett mann?

- La skylda på Simon Medill Innocence Project jobbet med å forhindre og oppheve justismord, og har tidligere fått omgjort flere feilaktige dommer i det amerikanske rettssystemet. Og det var nettopp det de ønsket å gjøre, da de begynte å se på Porters sak.

De fant ut at en annen mann, Alstory Simon, hadde vært i parken sammen med de to tenåringene den dagen de ble drept.

- Jeg tror de i hovedsak la skylda på Alstory Simon for å få Anthony Porter ut av fengsel, så de skulle få sin poster boy (mot dødsstraff red.anm.), og slike ting skal aldri skje, sier Simons forsvarer Terry Ekl til Chicago Tribune.

Porters dødsstraff ble opphevet bare to dager før han skulle dø. At myndighetene hadde vært nær å henrette en uskyldig mann, førte til slutt til at dødsstraff ble midlertidig opphevet i Illinois i 2000. I 2011 ble loven fullstendig opphevet.

- Tvang fram tilståelse Alstory Simon tilsto drapet på de to tenåringene på video og fikk dermed dødsdømte Porter løslatt. Men tilståelsen blir nå trukket i tvil av statsadvokat Anita Alvarez, som det siste året har etterforsket saken.

Simon sier nemlig han ble tvunget og lurt til å tilstå dobbeltdrapet av den anerkjente journalistikkprofessoren David Protess ved Northwestern University og hans studenter, privatdetektiv Paul Ciolino og sin egen forsvarer.

LØSLATT I 1999:  Dødsdømte Anthony Porter ble i 1999 løslatt etter 16 år i fengsel, da Alstroy Simon tilsto drapene på de to tenåringene. Her klemmer han Northwestern Universitys journalistikkprofessor David Protess, som var delaktig i å få Porter til å tilstå. Foto: Beth A. Keiser / AP Photo / NTB Scanpix
LØSLATT I 1999: Dødsdømte Anthony Porter ble i 1999 løslatt etter 16 år i fengsel, da Alstroy Simon tilsto drapene på de to tenåringene. Her klemmer han Northwestern Universitys journalistikkprofessor David Protess, som var delaktig i å få Porter til å tilstå. Foto: Beth A. Keiser / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Simon tilsto etter privatdetektiven og ytterligere en person dukket opp på døra hans utga seg for å være politi, med våpen. Professoren og privatdetektiven leide også inn en skuespiller, som utga seg for å være et vitne til skytingen, ifølge CBS Chicago.

- Alarmerende taktikker Simon sier han også ble lovet penger fra en bokavtale, dersom han tilsto. Etter å ha undersøkt saken det siste året, konkluderte statsadvokaten med at saken var så korrupt, at Simon måtte løslates.

- Undersøkelsene av David Protess og hans team inneholdt en rekke alarmerende taktikker som ikke er akseptable etter rettssystemets standarder, og de krenket potensielt også Mr. Simons grunnlovsrettigheter, sa statsadvokat Anita Alvarez til ABC Chicago, da Simon ble løslatt i oktober.

Northwestern University fastholder at de har gjorde det rette ved å få Porter løslatt, og at de fant rett mann.

- Ikke bare tilsto han drapet på video, men han erkjente så straffskyld i retten flere måneder senere og ba om unnskyldning til ofrenes familier, sier Rob Warden ved Northwestern University til CBS Chicago.

Selv om Simon nå er løslatt, kan ikke Porter straffeforfølges for drapene på nytt. Drapene står per nå ustraffet.

DØMT TIL 37,5 ÅR I FENGSEL:  Alstory Simon ble i 1999 dømt til 37,5 års fengsel for dobbeltdrap, etter han tilso drapene som Anthony Porter var fengslet for. Like etter han ble satt i fengsel, hevdet Simon imidlertid at han hadde blitt lurt og tvunget til å tilstå. Etter 15 år i fengsel, har han nå fått medhold, og er sluppet fri. Foto: Chicago Tribune / AP Photo / NTB Scanpix
DØMT TIL 37,5 ÅR I FENGSEL: Alstory Simon ble i 1999 dømt til 37,5 års fengsel for dobbeltdrap, etter han tilso drapene som Anthony Porter var fengslet for. Like etter han ble satt i fengsel, hevdet Simon imidlertid at han hadde blitt lurt og tvunget til å tilstå. Etter 15 år i fengsel, har han nå fått medhold, og er sluppet fri. Foto: Chicago Tribune / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer