Simonsen anker injuriesak mot Carl I. Hagen

Jan Simonsen gir seg ikke: Den utstøtte Frp-eren anker dommen i injuriesaken mot Frp-leder Carl I. Hagen og partiets sentralstyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Også Frps leder i Rogaland, Solveig Horne Kolnes, må forberede seg på en ny runde i rettssystemet.

Simonsen ble i Oslo tingrett dømt til å betale saksomkostningene til Hagen, Horne Kolnes og sentralstyret i Fremskrittspartiet på 456.699 kroner. En ny rettsrunde kan påføre rogalendingen ytterligere saksomkostninger, i tillegg til betydelige utgifter han har til advokat Per Danielsen.

- Jeg vet ikke hva denne siste saken har kostet meg. Men jeg regner med å vinne i lagmannsretten. I så fall vil ikke saksomkostningene tillegges meg, sier Jan Simonsen til NTB på telefon fra Israel, der han er på studiereise sammen med fire andre stortingsrepresentanter.

Ekskludert

Simonsen ble kastet ut av Fremskrittspartiet høsten 2001. Bakgrunnen for eksklusjonen var det etter hvert så kjente «Enka-programmet» i Rikets tilstand på TV 2. I programmet ble det blant annet sagt at Jan Simonsen skal ha hjulpet innehaveren av homsestedet Enka med å skaffe skjenkebevilling mot å få gratis øl. Innehaveren er tidligere dømt for formidling av prostitusjon i Tyskland.

Dette utløste en debatt om Simonsens privatliv, som Carl I. Hagen blant annet kalte «forkastelig og uakseptabelt for en stortingsrepresentant» på TV 2-nyhetene. Hagen sa også at «han setter sine kolleger i dyp forlegenhet, og jeg kan bare beklage hans livsførsel».

Dagen etter at programmet var sendt, sa Frp-lederen i Rogaland, Solveig Horne Kolnes, at Simonsen burde ekskluderes og at han hadde misbrukt sin stilling som stortingsrepresentant.

- Bør gi seg nå

Oslo tingrett fastslår at ytringene fra Horne Kolnes og Carl I. Hagen var egnet til å skade Simonsens gode navn og rykte. Retten kan ikke se at uttrykksmåten var nødvendig, men påpeker at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen går langt i å godta overdrevne og grove ytringer.

- Jeg hadde håpet at Jan Simonsen ikke lyttet mer til advokat Per Danielsen nå, og lot være å belaste retten og skattebetalerne ved å anke saken, sier Carl I. Hagen til NTB.

Han «synes det er meget gledelig» at ytringsfriheten ble tillagt sterk vekt i dommen.

Simonsen mener derimot at tingrettsdommen vil føre til «en mer grisete samfunnsdebatt».

- Nå blir det fritt fram å æreskjelle folk. Det synes jeg er beklagelig, og det er derfor jeg anker, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer