Norges plassering på kåring:

- Simpelthen ikke godt nok

Norge kom dårlig ut på en kåring av lands innflytelse på andre lands mulighet til å nå FNs bærekraftsmål før sommeren. Eksperter mener at Norges internasjonale klimaomdømme er todelt.

NÅR VI MÅLET? Her er Oslo avbildet under pandemien. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NÅR VI MÅLET? Her er Oslo avbildet under pandemien. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Før sommeren ble det publisert en rangering som viser at Norge er blant landene som er nærmest å nå FNs bærekraftsmål, men samtidig et av landene som har mest negativ innflytelse på andre lands mulighet til å nå bærekraftsmålene innen 2030.

Administrerende direktør Kim Gabrielli ved UN Global Compact Norge mener at sistnevnte rangering tydelig viser at Norge har et for høyt forbruk og for stor import av varer.

- Vårt forbruk fører til enorme klimautslipp og potensielt sosiale utfordringer i andre land. Høyt forbruk i Norge forverres også av for lite resirkulering, reparasjon og at vi heller bør leie enn å eie en del ting, såkalt sirkulær økonomi, sier Gabrielli og fortsetter:

- I tillegg gir norsk olje- og gass produksjon indirekte utslipp i andre land, for eksempel når det kjøres bil på norskprodusert olje. Dette er ikke tatt med i denne rapporten, da FNs klimamål bare måler statens utslipp i eget land.

Kåring

På oversikten over landene som er nærmest å nå bærekraftsmålene havner Norge på sjuendeplass, mens Finland, Sverige og Danmark kaprer de øverste plassene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer