KIDNAPPINGER: Sinai-halvøya ser ut som et paradis, men har blitt et farlig sted å oppholde seg, skriver Dagbladets utenriksmedarbeider Jan-Erik Smilden. 
Foto: AFP / Cris BOURONCLE / NTB Scanpix
KIDNAPPINGER: Sinai-halvøya ser ut som et paradis, men har blitt et farlig sted å oppholde seg, skriver Dagbladets utenriksmedarbeider Jan-Erik Smilden. Foto: AFP / Cris BOURONCLE / NTB ScanpixVis mer

Sinai er blitt et farlig reisemål

Sinai-halvøya med sine vakre strender, berømte steder som St. Katarina-klosteret og Rødehavet som et paradis for dykkere, er ikke lenger et område der folk kan føle seg trygge, skriver Jan-Erik Smilden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både turister, økonomiske flyktninger på vei mot Israel og israelere og israelske gjestearbeidere er blitt kidnappet, spesielt i litt øde ørkenområder.

Men de fleste steder utgjør en risiko.

Det ser man ikke minst nå under kidnappingen av en norsk kvinne og en israelsk araber som kjørte i bil fra Taba til Dahab, to kjente feriesteder. Avstanden mellom de to stedene er 142 kilometer.

Uskadde Trøsten er at så godt som alle gislene blir løslatt og uskadde. Men tida de sitter i gisseltakernes varetekt varierer. Det er først og fremst beduiner som driver denne virksomheten. De krever enten løsepenger eller at stammefrender som sitter arrestert i Egypt, ikke minst for narkotikarelaterte forbrytelser, blir løslatt.

Disse beduinene er også i de fleste tilfeller smuglere. Senest 7. mars i år ble to briter kidnappet i området. De to ble etter få timer satt fri etter forhandlinger. Et par uker tidligere ble sjefen for det amerikanske oljeselskapet Exxons virksomhet i Egypt kidnappet sammen med kona, men løslatt kort tid etter.

I 2012 var det en rekke tilfeller av kidnappinger. Heldigvis blir ofrene stort sett behandlet pent; to amerikanske kvinner på 60 og 65 år som ble kidnappet i fjor, fortalte at de hadde blitt tatt vare på som om de skulle ha vært familiemedlemmer.

Diskriminert Beduinene i Sinai er alltid blitt diskriminert av egyptiske myndigheter og har heller ikke fått særlig glede av alle turistinntektene som har flommet inn, spesielt før president Hosni Mubaraks fall. Da var det rolig i området fordi den egyptiske presidentens sikkerhetsstyrker styrte området med jernhånd.

Da Mubarak måtte gå av som president for drøye to år siden og det oppsto kaos i Egypt, ble sikkerheten svært svekket, noe beduinene har benyttet seg av. Smugling er en levevei for mange, og kidnappinger har også vist seg å være en lukrativ virksomhet.

Når løslatelser skjer, blir det som oftest benektet at det har vært løsepenger inne i bildet, men det skal man ikke tro for mye på. Verken myndigheter, bedrifter eller reiseselskaper kan innrømme det, om de har fått betalt for å få folk ut fra fangenskapet.

Det kan skape presedens.

Mye penger for beduinene Størrelsen på beløpet for å slippe de kidnappede fri er som regel noen tusen dollar, mye penger for beduinene. I fjor ble flere eritreiske gjestearbeidere kidnappet i Sinai, og noen av familiene deres i Israel måtte betale 15 000 dollar i løsepenger for hver av dem.

Det interessante var at fire israelske jøder ble arrestert for denne kidnappingen. Den som skal ha stått bak, var medlem av islamistgruppa Hamas, og pengene skal ha gått til Hamas-virksomhet på Vestbredden.

Men de fire israelerne påsto at de ikke visste dette, de hevdet bare å ha operert som bakmenn for folk de ikke hadde kjennskap til.

Advarer turistene Turister er blitt advart mot å reise til områder som er spesielt usikre, først og fremst St. Katarina-klosteret og Sinai-fjellet. Mange kvier seg i det hele tatt for å reise til Sinai, spesielt til de nordlige og sentrale delene.

Den norske kvinnen og hennes israelske følgesvenn skal ha vært på vei fra Taba til beduinlandsbyen Dahab, som de siste åra er blitt et viktig turiststed.

Det var et bombeattentat i Dahab i 2006, og i fjor vår ble to amerikanske turister kidnappet der.