DØMT: Her ved veggen til Kvinesdal ungdomsskole tisset Sindre Egenes, og havnet i politiets strafferegister. Foto: Jarle R. Martinsen/Fædrelandsvennen
DØMT: Her ved veggen til Kvinesdal ungdomsskole tisset Sindre Egenes, og havnet i politiets strafferegister. Foto: Jarle R. Martinsen/FædrelandsvennenVis mer

Sindre (15) tisset - havnet i retten

Sindre Egenes (15) ble tissetrengt i gymtimen og slo lens på utsida. Saken ble politianmeldt av skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Tre dagers utvisning, 2000 kroner i bot og en plass i politiets strafferegister er prisen 15-åringen må betale for at han gjorde sitt fornødne i en gymtime.
- Å bli utvist var greit nok, men å politianmelde meg er for teit, sier Sindre til Dagbladet.

Endte i rettenDet var Fædrelandsvennen som i går fortalte historien om 15-åringens første møte med rettsvesenet. Forbrytelsen skjedde på Kvinesdal ungdomsskole en mandag i oktober i fjor. Sindre hadde gym i gymsalen da han ble tissetrengt.
- Jeg gikk utendørs fordi det var kjappest. Jeg tisset ikke på veggen, bare på bakken. Så kom en lærer bort og ba meg stoppe. Men jeg klarte jo ikke å stoppe når jeg først hadde begynt, sier Sindre.
Læreren meldte hendelsen til skoleledelsen, som fulgte opp med å politianmelde og utvise Sindre. Etter å ha vært inne til avhør, fant politiet at 3000 kroner i bot var passende straff. Sindres far, Jarl Egenes, var derimot ikke enig. Saken endte derfor i Lister tingrett.

Vedtok boten
-Jeg syntes reaksjonen var unødvendig streng, og jeg fatter ikke hvordan politi- og rettsvesen kan prioritere å bruke tid på en slik sak, sier Egenes. I går vedtok han boten, som tingretten satte ned til 2000 kroner på grunn av Sindres økonomiske situasjon og unge alder.
- Alternativet er fire dagers fengsel, så vi torde ikke ta sjansen på noe annet, sier faren.
Sindres forsvarer, advokat Andreas Bjørn Salvesen, kaller saken idiotisk og et pedagogisk overgrep.
- Hvis du skal få ungdom til å hate skolen, er dette oppskriften på hvordan en rektor skal gå fram. Det er ingen sammenheng mellom handling og reaksjonsmønster, sier han.
Hva saken kostet samfunnet, vites ikke. Men ifølge Fædrelandsvennen brukte fire offentlig ansatte en dag på tissesaken under rettsforhandlingene: En dommer, aktor, lærerassistenten som så udåden og politibetjenten som avhørte Sindre.

Pedagoger reagererPedagogikkprofessor Stein Erik Ulvund ved Universitetet i Oslo er rystet.
- Hvis det hadde vært 1. april, hadde jeg trodd at dette var en spøk. Det er helt vanvittig at en 15-åring skal havne i strafferegisteret for å urinere, sier Ulvund.
Han mener det hadde holdt lenge med tre dagers utvisning.
-Ingen er forulempet, ingen ble plaget, men han har gjort noe ulovlig og må få en reaksjon. Men reaksjonen han har fått er urimelig hard og ikke egnet til å avskrekke. Tvert i mot er den egnet til å bygge opp aggresjon mot skolen, sier Ulvund.
Gitt at urineringen var en engangsforeteelse, mener han det hadde holdt med en advarsel.
Pedagogikkprofessor Peder Haug ved Høgskulen i Volda reagerer også.
- Hvis urineringen er en engangsforeteelse, er reaksjonen et overtramp, sier Haug.
Han mener skolen burde løst saken gjennom samtaler og gjenytelser, og ikke blåst den opp til mer enn den er.
-Det finnes langt bedre pedagogiske løsninger enn at en 15-åring skal bøtelegges og havne i strafferegisteret. Han kunne for eksempel ha måket snø som gjenytelse, sier Haug.

Taus skoleledelseDet har ikke lyktes Dagbladet å få rektor ved Kvinesdal ungdomsskole, Marit Granlund, i tale. Til Fædrelandsvennen sier hun:
- Jeg snakker ikke om enkeltelever.
Kommunalsjef for skoler og barnehager i Kvinesdal, Geir Bruli, sier på generelt grunnlag at de har flere måter å møte konflikter på, blant annet gjennom et ressursteam, der blant annet politiet er med.
- Om dette teamet var involvert i denne saken, vet jeg ikke, sier Bruli til Fædrelandsvennen.
Lensmannen i Kvinesdal Jan Magne Olsen sier at han selvsagt ser at politiet jobber med større og viktigere saker.
- Likevel er det ikke snakk om hva som er rett og gal ressursbruk. Vi skal behandle alle saker vi får inn.