Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sykehusklovnene:

Sindre (6) har Downs syndrom og leukemi. Hver onsdag glemmer han smerten

- De kan gi ham noe jeg ikke kan, forteller mor Kari Midtsundstad.

HØYDEPUNKT: Sindre (6) gjennomgår en cellegiftbehandling. Han er i store smerter, men så kommer Sykehusklovnene. Videoen er sett over 500 000 ganger. Video: Kari Midtsundstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er onsdag på Rikshospitalet i Oslo. Alenemor Kari Midtsundstad sitter ved sengekanten til sønnen Sindre. Han fyller snart syv år. Nesten fire av dem er tilbragt i smerte.

Nå sitter de og venter på ukas høydepunkt, Sykehusklovnene.

- Sindre var kjempesyk. Likevel får de ham til å le og smile. De får ham til å glemme smerten. Han har ikke eget språk, men de klarer å kommunisere med ham likevel, forteller mor Kari Midtsundstad.

Øyeblikket hun snakker om her er sett av over 500 000 på én uke. Denne onsdagen, som mange onsdager før det, har hun filmet sønnens møter med Sykehusklovnene. Denne videoen sendte hun til organisasjonen, som publiserte den på sin Facebook-side, til enorm respons.

Se videoen øverst i saken.

- Når du er på sykehus så mye som det vi har vært, er det ikke mange oppturer. Dagene er veldig lange, og du mister kontrollen over ditt eget barn. Han har det veldig vondt, og det er ingenting du kan gjøre med det. Men klovene får han til å smile og le. Det er vanskelig å beskrive hvordan, med de gir ham noe jeg ikke kan, forteller Midtsundstad.

288 døgn på sykehuset

Sindre har Downs syndrom og ble i 2013 diagnostisert med akutt lymfatisk leukemi (ALL). En type blodkreft som personer med Downs tåler langt dårligere enn funksjonsfriske personer. Dermed ventet to og et halvt år med hard behandling for den da tre år gamle gutten.

- Det første året tilbrakte vi 288 døgn på sykehuset. Se for deg den gleden når klovene kommer og får deg til å glemme smerten helt. Det er ukas høydepunkt, forteller mora.

November 2015 var Sindre ferdig med behandlingen, men i mars 2016 ble han innlagt igjen. Han hadde et tilbakefall. Det betydde to og et halvt nye år med cellegift og smerte.

- Det går bra nå. Som vi vet. Han er ferdig med det verste, og han er en kjempesterk gutt.

MOR OG SØNN: Mamma Kari Midtsundstad er alene med hennes kreftsyke sønn Sindre. Foto: Privat 
MOR OG SØNN: Mamma Kari Midtsundstad er alene med hennes kreftsyke sønn Sindre. Foto: Privat  Vis mer

Sykehusklovnene er en ideell organisasjon, startet av Tove Karoliussen i 2001. Organisasjonen finansieres utelukkende med penger fra faste næringslivsamarbeidspartnere, søknads- og gavemidler, samt at de mottar noe fra sykehusenes gaveprogram.

En gang i uka har Sindre og mora fått besøk av Sykehusklovnene. Helst kunne Midtsundstad ønske klovene kom hver dag.

- Det hjelper så mye mer enn det man skulle tro. Sykepleierne har ikke alltid tid til å leke og tulle når det virkelig trengs. De er på jobb for å redde livene til folk. Særlig på rikshospitalet er det mange veldig syke folk. Det skal hele tiden tas prøver, og resultatene må komme raskt.

På barneavdelingene til 11 av landets sykehus hadde 30 profesjonelle skuespillere i klovnekostyme 10.000 møter med unge pasienter i 2015. Og enda flere i 2016.

- Blitt glad i klovene

I høst fikk Sindre en bakterieinnfeksjon som i verste fall kunne tatt liv av ham. Denne bakterien trives veldig godt i plast. De måtte dermed fjerne venekateteret han hadde på brystet, som brukes til å gi cellegift og ta blodprøver. Behandlingen måtte fortsette fortsette ved sprøytestikk. Mange sprøytestikk.

- Sindre var nesten stukket i stykker av sprøytene. Hjertet mitt ble knust flere ganger i uka, hver gang han fikk et nytt stikk. Men en dag vi var på Poliklinikken for å ta en blodprøve, så var Sykehusklovnene der. De ble med inn for å ta prøven, og han lyste opp og lo. Klovnene fjernet frykten for å ta blodprøver, nå er ikke nålene farlige lengre.

I løpet av de årene Sindre har vært syk har det vært mange tunge stunder, men Sykehusklovene har alltid vært et lyspunkt.

- Vi har hatt så mange opplevelser med de, at hver gang jeg ser dem varmer det hjertet mitt. De hjelper meg som mamma også.

- Når du får høre at barnet ditt kan dø, gjør det noe med deg. Du mister gnisten og fotfestet. Klovene er blitt nesten det eneste som kan ta bort det onde. Jeg må av og til gjøre ting som får meg til å føle meg som en stor stygg ulv. Selv om Sindre nok forstår at det er for å hjelpe, kan ikke jeg få ham til å le igjen etterpå.

At så mange har sett Midtsundstads video av Sindre og klovnene, synes hun er veldig bra.

- Det er så viktig at folk ser hvor mye klovnene gjør. Heldigvis er det ikke så mange som trenger å være så mye på sykehuset som det vi gjør, men det er bra at folk får se hvordan de møter barna der de er, forstår hva barna orker og gir de et lysglimt som passer akkurat for det barnet de er hos.

I februar fyller Sindre syv år. Noen dager før bursdagen skal de på sykehuset for en ny dose cellegift. Da håper Midtsundstad at Sykehusklovene vil være til være der slik at de kan synge for ham.

- De sang bursdagssangen for ham i 2014. Han sitter fortsatt og ser på videoen av det hele tiden.

Klovene kan fjerne smerten

Ragnhild Hals, spesialsykepleier og leder for barne- og ungdomsprogrammet ved Oslo Universitetssykehus, har vært med på å bygge opp tilbudet om Sykehusklovner fra første klovn kom på sykehuset. Hun forteller at klovnene kan få barna både til å glemme smerter og av og til også fjerne smerten helt. Spesielt hvis barnet er engstelig og redd.

- Man kan trygt si at latter kan få barna til å slappe av og glemme smerten. Mye smerte er gjerne forbundet med angst, og latter kan fjerne mye av den angsten og dermed også smerten, forteller Hals.

Og legger til:

- Det er veldig vanskelig å dokumentere hele effekten av Sykehusklovner, men du kan se det tydelig på film, eller om du er i samme rom. Sykehusklovnene bidrar til å gi barna en god opplevelser i løpet av sykehusoppholdet.

Klovnene er også til stor glede for foreldrene.

- Vi har hørt fra foreldre at de ikke har sett barna le på flere måneder, også ler de av Sykehusklovnene, og det er en befrielse også for foreldrene.

Framover ønsker Hals at klovene skal kunne hjelpe barna i større grad, som for eksempel ved å mestre det å få sprøyter eller gjennomgå andre smertefulle prosedyrer. I Israel er det blant annet dokumentert at klovner kan lette angsten og smerten relatert til for eksempel sprøytestikk.

- Det er helt klart at de hjelper barna. De lurer ikke barna, men det hjelper å ha en klovn som er enda reddere enn barnet eller kan få barnet til å fokusere på noe annet enn sprøyten.

Tett samarbeid med sykehuset

Hals forteller at klovnene er veldig flinke til å lese barna, og forstå hvor grensen går med tanke på hvilken form barnet er i, eller om barnet ønsker besøk av klovner eller ikke.

- Vi har et tatt samarbeid med klovene. Om morgenen kommer de først i vanlige klær på sengeposten og snakker med personalet om hvem som er der, og hvem de eventuelt skal gå inn til. Men det er klovene som bestemmer hvordan de skal møte barna.Det er klart at vi sykepleiere ikke kan gjøre det samme som klovnene. Vi kan tulle og tøyse, men det blir noe annet.

Hals understreker også at ikke hvem som helst kan være troppe opp på sykehuset for å underholde barna. Sykehusklovene er utdannet skuespillere og har både teoretisk videreutdannelse.

- Vi har brukt mange år på å komme dit vi er i dag. Vi håper det kan utvikle seg videre slik at de mer og mer kan hjelpe barna til å mestre det å være på sykehus, forteller Ragnhild Hals.

KLOVNER: Skikkelige klovner driver ikke med skremming, de besøker syke barn på sykehuset og lyser opp en ellers trist hverdag. Dagbladet var med da barn på Rikshospitalet fikk besøk av «Bare Babette» og «Triumf Rett Fram» eller Elisabeth Helland Larsen og Line Møller-Christensen som de også heter. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling