Strømpriser:

Sindres (25) strømtilbud: - Mange triste skjebner

Sindre Dahl Alkvist fra Gjerdrum ble inspirert til å hjelpe.

VIL HJELPE: Sindre Dahl Alkvist ønsker å bidra med det han kan for å hjelpe de som gruer seg til neste strømregning. Foto: Privat
VIL HJELPE: Sindre Dahl Alkvist ønsker å bidra med det han kan for å hjelpe de som gruer seg til neste strømregning. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er høye strømpriser om dagen, og mange tyr til de mest ekstreme tiltakene for å flytte strømbruken sin.

De høye strømprisene har gjort et inntrykk på nordmenn. I en undersøkelse utført av Kantar sier 38 prosent av de spurte at de må stramme inn på andre utgifter for å betale strømregninga, og sju prosent mener de vil trenge hjelp for å gjøre opp for seg.

Det har Sindre Dahl Alkvist (25) fra Gjerdrum blitt oppmerksom på. 10. desember la han ut et innlegg på Facebook, hvor han skrev at han ville hjelpe et par av medstudentene sine med å betale strømregningen.

- Triste skjebner der ute

- Jeg jobber som lærer og vet allerede at det er noen triste skjebner der ute, og mange gruer seg hver måned til neste strømregning. Jeg studerer selv ved siden av jobb, og vet at man ikke kommer langt på 8000 kroner i en strømkrise, hvor mange i tillegg har blitt permittert på grunn av pandemien.

Det var et uventet problem som oppsto etter at Sindre la ut innlegget. Ingen av medstudentene tok kontakt med ham for å få strømhjelp.

Det var fram til Romerikes Blad omtalte saken tidligere denne uka. Nå har han fått mange henvendelser.

- Etter at saken ble skrevet om forrige uke har tolv stykker henvendt seg til meg. For å gjøre det så rettferdig som mulig har jeg bestemt meg for at de to som først spurte om hjelp, skal få det.

Sindre forteller at han har hatt noe overskudd økonomisk og ønsker å dele det med noen som har gått med underskudd på grunn av de høye strømprisene. Han kommer til å gi 1200 kroner hver til de to som har henvendt seg til ham.

- Man gjør seg noen tanker oppi det hele, når man blir gjort oppmerksom på hvor mange som sitter i det her. Det er synd at folk må sitte med ekstra fortvilelse midt i en pandemi.

HØYE STRØMPRISER: Tor Lilleholt, sjefsanalytiker i «Insight By Volue» forklarer hvorfor strømprisene er høye. Vis mer

Sindre forteller at han ble inspirert av videoer på Instagram der flere kjente nordmenn, som Morten Ramm (43) og Herman Flesvig (29), tilbød seg å hjelpe medborgere med høye strømregninger.

- Jeg vil anbefale de som har muligheten til å gi et lite bidrag, det kan være så mangt. Har man et lite overskudd av tid eller økonomi, så kan man også hjelpe.

Får kompensasjon

Med skyhøye strømpriser i høst og forventede høye priser gjennom vinteren, gjorde regjeringen grep tidligere denne måneden.

Regjeringspartiene Ap og Sp foreslo opprinnelig en løsning der staten dekket halvparten av strømprisen som oversteg 70 øre (eks mva.), slik at man for eksempel ved en snittpris på 150 øre (eks mva.) fikk dekket 50 øre av staten (40 øre pluss mva.).

Forslaget innebar også at denne støtten ble gitt opp til et forbruk på 5000 kWh i måneden og ble lik for alle - uavhengig av hva slags avtale man hadde med strømselskapet.

Det blir imidlertid en mager trøst på de verste dagene, for dette dekkes ikke time for time, men basert på gjennomsnittsprisen for hele måneden. Fra 1-21. desember var snittprisen på 173 øre, som skulle tilsi en strømkompensasjon på 70,81 øre per kilowattime, moms inkludert.

Vil du regne mer på hva du får i kompensasjon med varierende strømforbruk og strømpriser, kan du prøve DinSides kalkulator her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer