Corona:

Singapore tar drastisk coronagrep

Myndighetene i Singapore har sett seg lei av at landets intensivavdelinger fylles opp av uvaksinerte. Nå tar de drastiske grep.

TAR GREP: Myndighetene i Singapore tar drastiske grep for å få befolkningen til å vaksinere seg. Foto: Shutterstock / NTB
TAR GREP: Myndighetene i Singapore tar drastiske grep for å få befolkningen til å vaksinere seg. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.56% Første dose: 79.06%

Singapore har gjentatte ganger blitt hyllet for sin håndtering av coronaviruset. Gjennom store deler av pandemien har landet hatt situasjonen under kontroll, med stabilt lave smittetall og få coronarelaterte dødsfall.

I sommer besluttet myndighetene imidlertid å endre strategi, og gikk fra å skulle slå ned viruset, til å leve med det.

Det resulterte i at deltaviruset fikk fotfeste i landet som huser 5,6 millioner innbyggere. Fra å ha hatt rundt 50 nye smittede hver dag, har Singapore i høstmånedene registrert flere tusen daglige tilfeller. Smitteoppblomstringen har ført til hardt press på helsevesenet, som den siste tida har opplevd en enorm økning i antall innlagte coronapasienter.

Nå tar myndighetene drastiske grep for å få bukt med situasjonen, skriver The Guardian.

Fratar folk støtten

Hittil i pandemien har staten dekket innbyggernes covid-kostnader. Det blir det slutt på nå.

- Uvaksinerte mennesker utgjør et betydelig flertall av de som trenger intensivbehandling og er en stor belastning for helsevesenet vårt. Singapore vil derfor ikke lenger betale de medisinske kostnadene for personer som bevisst har valgt å ikke vaksinere seg, sier landets helseminister, Ong Ye Kung, på en pressekonferanse.

Fra 8. desember må dermed alle som har valgt å ikke ta coronavaksinen, selv betale for medisiner og behandling knyttet til viruset.

Unntaket er personer som ikke er kvalifisert for vaksinasjon, inkludert barn under 12 år og personer med bestemte sykdommer. Regjeringen vil også gi delvasksinerte mulighet til å få siste vaksinedose, og vil derfor dekke kostnadene deres fram til 31. desember.

Åpner opp for vaksinerte

Singapore har vaksinert 85 prosent av befolkningen, og er dermed blant landene i verden med høyest vaksinedekning. Likevel har landet de siste månedene opplevd en voldsom smitteoppblomstring.

- Vi må gjøre alt vi kan for å holde smittetallene så lave som mulig, sier statsråd Janil Puthucheary på pressekonferansen.

Flertallet av de coronasyke ved landets sykehus, er over 60 år. Minst seks prosent av personene i denne aldersgruppen, er fremdeles uvaksinert.

- Vi sender derfor dette viktige signalet for å oppfordre alle som kan, til å ta vaksinen, sier helseministeren.

I kjølvannet av smitteoppblomstringen gjeninnførte regjeringen flere strenge smitteverntiltak. For å oppmuntre innbyggerne til å vaksinere seg, letter myndighetene nå på flere tiltak for fullvaksinerte. Det blir blant annet tillatt å samle flere personer fra samme husstand på restauranter, skriver ABC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer