PÅ BESØK: Indias statsleder Manmohan Singh besøker lørdag 270 flyktningleirer i Assam. Rundt 400 000 mennesker er på flukt etter den etniske volden i staten blusset opp igjen forrige fredag. Foto: PRAKASH SINGH/ AFP /NTB Scanpix
PÅ BESØK: Indias statsleder Manmohan Singh besøker lørdag 270 flyktningleirer i Assam. Rundt 400 000 mennesker er på flukt etter den etniske volden i staten blusset opp igjen forrige fredag. Foto: PRAKASH SINGH/ AFP /NTB ScanpixVis mer

Singh reiser til Assam i morgen for å roe den voldelige konflikten

45 indere har mistet livet og rundt 400 000 er på flukt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den voldelige konflikten er mellom muslimske innvandrere fra Bangladesh og Bodo-stammen i den indiske delstaten Assam, nordøst i landet. Vitner forteller at folk har blitt regelrett slaktet ned i sammenstøtene og mange har mistet husene sine i påtente branner.

Rundt 400 000 mennesker er på flukt fra volden, og indias statsminister Manmohan Singh skal derfor besøke rundt 270 flyktningleirer i Kokrajhar-distriktet, skriver The Guardian.

Torsdag ble også flere sikkerhetsstyrker sendt til de mest berørte områdene.

- Passiv regjering
Myndighetene har nå lovet de etterlatte familiene rundt 66 000 kroner hver i oppreisning. Lovnaden kommer etter massiv kritikk fra blant annet opposisjonspartiet BJP.

ETNISK VOLD: Sinne har preget mange av de berørte inderene etter den etniske volden mellom Bodo-stammen og muslimske innvandrere i Assam. Foto: ANUPAM NATH/ AP/ NTB Scanpix
ETNISK VOLD: Sinne har preget mange av de berørte inderene etter den etniske volden mellom Bodo-stammen og muslimske innvandrere i Assam. Foto: ANUPAM NATH/ AP/ NTB Scanpix Vis mer

- Konflikten er et resultat av den ukontrollerte flommen av muslimske innvandrere fra Bangladesh som endrer demografien i Assam, mener BJP-politiker Sudheendra Kulkarni.

Mange mener at konflikten også handler om landområder. Bodo-stammen frykter nemlig at de vil miste land til de muslimske innvandrere.

- Den endrede demografien, konkurranse om landområder og politisk makt i Assam er alle faktorer som påvirker konflikten, sier Subir Bhaumik, som er journalist i Assam til The Guardian.

Stadig konflikt
Det er ikke første gangen det blusser opp voldelige episoder i Assam. I flere tiår har det vært konflikt mellom stammefolket Bodo og muslimer i området. Senest i 2008 ble 76 mennesker er drept og 300 såret etter flere bombeangrep i den indiske delstaten.

BRENT En mann fra Bodo-stammen mistet hjemmet sitt i landsbyen Mojati. Flere har opplevd at hjemmene deres ble påtent i opprøret som først blusset opp forrige fredag. Foto: DIPTENDU DUTTA/ AFP/ NTB Scanpix
BRENT En mann fra Bodo-stammen mistet hjemmet sitt i landsbyen Mojati. Flere har opplevd at hjemmene deres ble påtent i opprøret som først blusset opp forrige fredag. Foto: DIPTENDU DUTTA/ AFP/ NTB Scanpix Vis mer

Omringet av Kina, Bangladesh og Bhutan er Assam hjemstaten til omkring 200 ulike etniske gruppe og stammer. Hendelsen som satte de to grupperingene i konflikt denne gangen skjedde forrige fredag.

To fortsatt ukjente menn drepte fire ungdommer i Kokrajhar, et området hvor Bodo-stammen dominerer, skriver Al Jazeera.

- Myndighetene burde visst at denne hendelsen kunne trigge en ny voldsbølge i mellom gruppene. Likevel foretok de seg ikke noe, sier Suhas Chakma, direktør ved det asiatiske senteret for menneskerettigheter.

Føler sann tilhørighet
De muslimske innvandrerne sier selv at de ble sendt til Assam av britene da Bangladesh het Øst-Bengal og fortsatt var en del av India.
De mener de er like mye Assamere som Bodo-folket, skriver BBC.

Dette argumentet har blitt blankt avvist av flere stammefolk i Assam, og har ikke stoppet Den Forente Frigjøringsfronten for Assam (ULFA) i kampen mot å stoppe ulovlig innvandring fra Bangladesh. ULFA representerer flere stammer i Assam som Bodo, Rabha og Tiwa.

Konflikten i Assam er ikke bare et regionalt problem. Volden har også påvirket togtrafikken mellom sentrale deler av India og de nordøstlige delene av landet. Kokrajhar distrikt ligger nemlig midt i inngangen til de nordøstlige områdene.

FLYKTNINGER: Muslimske indiske flyktninger har funnet tilflukt i en lei i landsbyen Simultapu i Assam. Statsministeren skal etter planen besøke 270 flyktningleirer i morgen.  Foto: DIPTENDU DUTTA/ AFP/ NTB Scanpix
FLYKTNINGER: Muslimske indiske flyktninger har funnet tilflukt i en lei i landsbyen Simultapu i Assam. Statsministeren skal etter planen besøke 270 flyktningleirer i morgen. Foto: DIPTENDU DUTTA/ AFP/ NTB Scanpix Vis mer