Single iranske kvinner får studere i utlandet

Si ikke at verden ikke går bittelitt framover også. I dag - på 8 mars - åpnet Irans konservative «Vokternes råd» for at enslige kvinner kan studere utenlands.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vokternes råd spiller en viktig rolle i iransk politikk. Rådet avgjør hvorvidt nye lover vedtatt av parlamentet er i overenstemmelse med islamske lov og landets forfatning.

Forslaget om å la enslige kvinner få lov til å studere utenlands har møtt sterk motstand fra konservative krefter, og debatten har vært hard blant de 290 medlemmene av parlamentet.

- Dette vil åpne for at våre døtre kan bli korrumpert av Vesten, sier de konservative ifølge nyhetsbyrået AP.

Flertallet av parlamentarikerne er reformister, men det hjelper lite når vedtakene må bli godkjent i vokterrådet. Derfor har det vært en hard dragkamp, og først etter at parlamentet la inn en bestemmelse om at kvinnene må spørre sin far om lov først, ga vokterrådet grønt lys.

Gifte kvinner har lenge hatt lov til å studere i utlandet, så lenge de har hatt en skriftlig tillatelse fra sin mann. Ugifte kvinner har også fått lov til å dra utenlands på korte turer så lenge de har fått tillatelse av sin far.

Kvinnenes stilling i Iran er blitt bedre etter valget at den reformvennlige Mohammad Khatani ble valgt til president i 1997. Han har blant annet utpekt en kvinne til en av visepresident-plassene.