Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Single kvinner lever som japper

- Fire små tastetrykk, så er kjolen min, sa Synnøve Svabø på riksdekkende TV. Med det lanserte hun et mantra for kvinner landet rundt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trendforskeren Marian Salzman i Young & Rubicam Intelligence Factory står bak rapporten «Ensamstående, kvinnliga konsumenter», som nylig ble lagt fram i Sverige.

- Single kvinner har et svært høyt forbruk, og lever nesten som jappene på 80-tallet, sier Salzmann til Expressen. Kvinner har alltid hatt stor kjøpekraft, men nå har de også høyere inntekt. Det merkes på statistikken.

Når menn får penger til overs, kjøper de ofte biler og elektroniske duppeditter. Kvinner prioriterer klær, sko og reiser.

- Hvis jeg fikk 5 000 kroner til forbruk, ville jeg reist, sier Siri Høvik Nilsen (18).

- Hvor ville du reist?

- Ja, nå prøver jeg å få en tur til Stockholm i morgen. Jeg har lyst, tid og penger, så hvorfor ikke? Dessuten har jeg en venn som bor der, sier Siri.

Elin Sletvold Hansen anslår at hun bruker 1500 kroner i måneden på klær. Noe av det går til hennes ett år gamle datter. Ekstra penger ville hun lagt igjen i klesbutikkene.

- Jeg er veldig glad i å reise. Jeg var på Mallorca ei uke i slutten av juni. I september reiser jeg til Hellas, forteller hun.

Kjersti Louise Thoresen (24) har vært singel i to måneder. Hun forteller at forbruket har antatt nye høyder etter at hun og samboeren flyttet fra hverandre. Kjersti er i ferd med å selge leiligheten sin. Halvparten av pengene skal settes inn på fond. Den andre halvparten vil hun bruke på seg selv og på reiser.

I løpet av de siste året har hun vært på Kypros og i Paris og motorsykkeltur til Sverige. «For å kjøpe røyk.» På Kypros tok hun dykkelappen, og et av høstens store prosjekter blir et gourmetkurs et sted nordover i landet.

- Vi lærer å fange for eksempel en krabbe, og så tilbreder vi den etterpå, forteller Kjersti.

- Hvis jeg fikk 10 000 kroner, ville jeg kjøpt vesker, sier hun kontant. Og matchende klær, sko og smykker. Kanskje jeg skulle betalt en regning. En av dem... Hvis det ble noe til overs, ville jeg kanksje kjøpt et stereoanlegg. Jeg ville kjøpt bøker også, kommer det etter litt betenkningstid.

- Jeg har bestemt meg for å kjøpe rollerblades. Etter å ha prøvd det for første gang i går, er jeg helt hekta, sier hun.

- Når kjøpte du sist noe til huset?

- Det er ikke så lenge siden, faktisk. Men hvis jeg hadde hatt mann og barn, ville jeg nok kjøpt mer praktiske ting. Det meste jeg har, er i krom. Matchende, selvfølgelig. Det siste jeg kjøpte, var en espressomaskin.

Det er deilig å være singel og ikke bli mast på om hvor mye ting koster, ler hun. Jeg er veldig flink til å dra kortet.

KLÆR:</B> Elin ville brukt pengene på klær dersom hun fikk fem tusenlapper i neven.
MATCHENDE, SELVFØLGELIG:</B> Kjersti viser fram sitt siste kjøp - en filofax som matcher mobiltelefonen.
IMPULSIV:</B> - Har du en tur til Stockholm i morgen? Siri følger sin innskytelse.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media