Sinkene

Når skal norske kvinner kline til?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ER KVINNER TREIGE? spurte Trygve Hegnar i Finansavisen ved ukeslutt. Han svarer ja. Norske kvinner er i forhold til sine medsøstre i andre land sinker, ifølge Hegnar-retorikken. En undersøkelse viser nemlig, hvis forskerne ikke har jukset, at blant 35 av verdens land, har bare Kroatia og Nederland færrre kvinnelige gründere enn Norge. Norske kvinner har verken kapital, pågangsmot, risikovilje, fantasi, ideer og utholdenhet nok til å starte sine egne bedrifter. Vi foretrekker en mindre jobb i offentlig sektor, trygghetsnarkomane som vi er. Vi ikke, som kvinner i land med dårligere velferdsordninger, kline til, ta sjanser og satse alt for å lykkes. Som i Ungarn og Brasil. Men også i Sverige og Finland der kvinnelige gründere er langt vanligere enn hos oss.

ET SVAR ER AT OM norske kvinner ikke er sinker, så velger vi annerledes enn andre kvinner. Det er en kjent sak at vårt arbeidsmarked er utpreget kjønnsdelt i forhold til andre land. Kvinner er sammenliknet i overkant yrkesdeltakende, men yrkesvalgene er forutsigbart tradisjonelle til å finne sted i et høyteknologisk samfunn der antallet kvinner under høyere utdanning overgår antallet menn. Menn kjører fortsatt de store bilene og er sjef på kontoret. Kvinner passer barn og gamle. Det nye er at nå får vi lønn for strevet. Og det store kvinnepolitiske målet, likelønn, kommer når det blir like fint å jobbe som førskolelærer, som å danse, hvilket betyr når det offentlige tar seg råd til å lønne førskolelærerne som om de var forretningsadvokater. Hegnar foreslår at inntektene til kvinner kan stige hvis vi krymper offentlig sektor. I stedet for å kvotere kvinner inn i prestisjetunge bedriftsstyrer, i politikken, når kulturmidler skal fordeles, når mediene skal velge sine kilder, kan kvinnene tvinges til å ta utradisjonelle valg ved at myndighetene lukker døra til det trygge.

I STEDET FOR Å tillate at kvinner kaster anker i havnebassenget med smult vann, forutsigbare arbeidsoppgaver, fast arbeidstid, familieforpliktelser og dårlig lønn, skal kvinner dyttes til å velge karrieren og godt betalte toppjobber der de kan legge seg opp risikovillig kapital og begynne å skape lønnsom virksomhet.Problemet erat fellesskapsløsningene som særlig norske kvinner er tilhengere av, fordi offentlig sektor har vært betingelsen for vår yrkesdeltakelse, også er et uttrykk for den sosialdemokratiske tenkemåten som strekker seg langt inn i borgerlig sektor. Et grunnleggende premiss for fellesskapsløsningene er fortsatt at kvinner har en særlig vilje til å yte omsorg mot dårlig betaling. Det er når sant skal sies en stygg sak for alle oss som ser at likestilling også handler om kvinners rett til å flagge ut som skruppelløse, ulekre tankredere og skatteflyktninger. Eller om jenteklubben Grei. Men vi behøver ikke like dem. Vi kan avsløre dem. Det er som Hegnar vil vite ingen rettighet å være snill og maktesløs.