Sinker hjelpen til flodbølgeofrene

Nødhjelpsorganisasjonene skaper kaos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bistanden til flodbølge-ofrene i Asia lider under at noen av hjelpeorganisasjonene er uprofesjonelle, sier organisasjonen Oxfam.

I en rapport nøyaktig én måned etter katastrofen, roser Oxfam den enorme internasjonale innsatsen for å hjelpe de 11 rammede landene, men er samtidig svært kritisk til kvaliteten på en del av bistanden.

Mangler kompetanse

Noen av organisasjonene som jobber i katastrofeområder har verken tilstrekkelig kunnskap eller kompetanse, rapporterer den britiske organisasjonen, som nyter stor respekt og er blant verdens største humanitære bidragsytere.

- Innsatsen har utvilsomt reddet liv, men det er mange utfordringer vi ikke kan overse, sa Oxfams leder Barbara Stocking, før rapporten «Learning the lesson of the tsunami; one month on» ble lagt fram i London onsdag.

- Pengemengden som strømmer inn, krever at regjeringene og hjelpeorganisasjonene må være opptatt av kvaliteten, ikke bare kvantiteten av innsatsen, sier hun.

Rapporten understreker likevel at mange tusen har fått god hjelp og at noen samfunn allerede er på god vei tilbake til en normal tilværelse, i alle fall i fysisk forstand

Bygger for tett

Manglende samordning av hjelpen og manglende kompetanse forsinker hjelpen og trekker ned kvaliteten mange steder. Særlig peker Oxfam på at en del hus som er bygd opp igjen på Sri Lanka står for tett, slik at det oppstår sanitære problemer.

- I noen tilfeller er det for mange organisasjoner som jobber uten den nødvendige erfaring og kompetanse, slår rapporten fast.

I det sørlige India er det nå så mange organisasjoner på banen at det er et betydelig problem, ifølge rapporten.

Oxfam råder regjeringene i de katastroferammede landene til - ved hjelp av FN - å kreve godkjenning av de internasjonale organisasjonene som arbeider i landet og forsikre seg om at de har erfaring nok til å utføre oppgavene. Dette må skje straks, slår organisasjonen fast.

På lengre sikt må det internasjonale samfunnet se på de berørte landenes gjeld og handel.

- Spørsmålene om konflikter, gjeld og handel i disse landene er ikke blitt tatt opp på en fullgod måte av det internasjonale samfunnet. Hvis det ikke skjer, vil ofrene for tsunami-katastrofen aldri unnslippe fattigdommen, slår Barbara Stocking fast.

(NTB)

MISTET ALT:</B> Det er nøyaktig én måned siden Kasika mistet mamma, pappa og søsteren sin.