Sinn Fein går rettens vei

DUBLIN (NTB-Reuters): Det irske partiet Sinn Fein går nå rettens vei, for å få fortsette som deltaker i fredsforhandlingene for Nord-Irland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannia har truet med å stenge Sinn Fein, som er den forbudte irske republikanske hær IRAs politiske fløy, ute fra forhandlingene hvis IRA ikke overholder en våpenhvile.

Irlands utenriksminister David Andrews gjorde det klart at saken som Sinn Fein nå reiser for en domstol i Dublin, kan skape nye forsinkelser i arbeidet for en fredsavtale. Storbritannia skulle i dag ha kunngjort sin beslutning i spørsmålet om hvorvidt partiet skulle få forhandle videre eller ikke.

- Nå har vi kanskje ikke noe annet alternativ enn å vente på rettens avgjørelse, sa Andrews i dag. Den irske regjering mener IRA kan ha stått bak to drap i Nord-Irland i forrige uke, men Sinn Fein hevder at organisasjonen ikke har kontroll over IRA og derfor ikke kan holdes ansvarlig for drapene.

Sinn Feins egentlige leder Gerry Adams sa i dag at partiet ikke vil «opptre som en dressert hund» overfor britene, og lystre deres kommando. Partiets formelle formann Michael McLaughlin la til at Sinn Fein bare forsøker å forsvare sine velgeres demokratiske rettigheter.

Det irske rettsvesen må nå først finne ut om det har adgang til å vurdere Sinn Feins klagesak, før det eventuelt realitetsbehandler saken. Storbritannias minister for Nord-Irland Mo Mowlam og den amerikanske fredsmekleren George Mitchell sier at forhandlingene er en politisk og ikke en juridisk prosess.

(NTB)