Sinn Fein raser over Trimbles nobeltale

Fredsprisvinnerne rakk knapt hjem til Nord-Irland før krangelen nådde full styrke mellom unionistene og IRA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De beskylder hverandre for stillstanden i fredsprosessen. IRA nekter å levere inn våpen og eksplosiver, unionistene krever at det må skje før flere IRA-fanger settes fri, og nå er fredsprisvinner David Trimbles nobeltale gjenstand for Sinn Feins vrede.

Avviste anmodning

Krangelen begynte fredag, da IRA sa at de hadde avvist anmodninger om å innlevere noe av innholdet i sine våpenlagre. Fredsprismottaker David Trimble, som er førsteminister i Nord-Irland og leder for Ulster-unionistene, sa at Sinn Fein-leder Gerry Adams ikke gjør jobben sin.

Med den bemerkningen hisset han på seg Adams' kompanjong og Sinn Feins forhandlingsleder Martin McGuinness.

- David Trimbles nobeltale i Oslo har gjort situasjonen mer fastlåst, hevder McGuinness.

- Ondsinnet tale

- Jeg synes det var en usedvanlig smålig tale. Det var en onsinnet tale. Det var en høyst provoserende tale, sa McGuinness.

Under prisutdelingen i Oslo torsdag advarte Trimble om at dersom IRA fortsetter å holde på våpnene, vil det skape tvil om Sinn Fein «drikker av demokratiets rene kilde, eller fascismens mørke strømninger».

Opplysninger om at et IRA-konvent hadde vedtatt å innlevere våpen, ble fredag avvist i BBC av anonyme kilder som står IRA-ledelsen nær.

Trimble reagerte på dette med å hevde at Sinn Fein ikke legger sterkt nok press på IRA for å oppfylle forpliktelsene i fredsavtalen fra april.

- Vi vet hvem som ikke gjør jobben sin godt nok, det er Gerry Adams. Jo fortere han går i gang med oppgaven sin, desto bedre. Jo fortere han får til det han satte seg fore, jo bedre, sa Trimble til BBC.

(NTB-Reuters)