Sinn Fein stenges ute

BELFAST (NTB-AFP): Partiet Sinn Fein vil bli stengt ute fra fredsforhandlingene for Nord-Irland - men ifølge en informert kilde bare for en periode på tre uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sinn Fein er den forbudte irske republikanske hær IRAs politiske fløy. Partiet stenges ute fordi IRA nylig har brutt sin våpenhvile med to drap.

Drapene var et klart brudd på IRAs selvpålagte våpenhvile fra juli i år, en våpenhvile som åpnet veien til forhandlingsbordet for Sinn Fein. Både den britiske og den irske regjering forlanger at grupper som skal delta i fredsforhandlingene, må avstå fra vold så lenge forhandlingene pågår.

- Men irene og britene ønsker å gi Sinn Fein anledning til å komme tilbake. Storbritannias minister for Nord-Irland Mo Mowlam ønsker derfor å begrense utestengingen til perioden fram til 15. mars, sier en anonym person.

Protester

Sinn Fein har protestert mot utestengingen og varslet at partiet vil gå rettens vei for å få slippe til ved forhandlingsbordet igjen.

En tre uker lang utestenging betyr at regjeringene i London og Dublin innser og medgir at fredsforhandlinger uten Sinn Feins medvirkning er meningsløse. Samtidig må partiet gis et symbolsk rapp over fingrene.

Fredelig

Sinn Fein har varslet protester mot enhver form for utestenging fra fredsforhandlingene, men har samtidig gjort det klart at disse protestene skal begrenses til fredelige demonstrasjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer