Sinnatagget!

Sinnataggen er blitt rosa over natta. Gjerningsmannen trolig fanget opp på video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no): Statuen Sinnataggen i Frognerparken i Oslo er blitt malt rosa. Trolig har Vigelandsmuséet videopptak av gjerningsmannen.

Herværk mot sinnataggen:

* Natt til 21. april 2007: Sinnataggen blir malt rosa. Ukjent gjerningsmann. Skilt med teksten: Hvor er mitt ungdomshus?


* Natt til 15. mars 2007: Sinnataggen var eneste skulptur i Vigelandsanlegget som slapp å få svarte lapper foran kjønnsdelene. Det hele var et pr-stunt fra elevene ved Westerdahls
reklameskole i Oslo.


* April 2006: Hvit maling ble tømt over Sinnataggen


* 2005: Etter hærverk måtte beinet på Sinnataggen sveises


*18. juni 2002: Sinnataggen og de andre skulpturene ble kneblet med hvite bind. Stuntet var etter sigende gjort som en protest mot et møte i Verdensbanken.


* 6. februar 1995: Sinnataggen tilgriset med rød spraymaling. Også sokkelen på Monolitten ble tilgriset med maling.


* Natt til 1. januar 1992: Sinnataggen ble stjålet. Den vel 40 kilo tunge skulpturen ble skåret av sokkelen. To uker senere ble skulpturen funnet igjen på Årvoll i Oslo.


* 1947: Tilgriset med maling.(Kilde: NTBs arkiv)

(©NTB)

- Politiet ankom stedet cirka klokken ni i dag morges og vi kan bekrefte at statuen er blitt sprayet ned og malt rosa, sier operasjonsleder Ellen Ulvin ved Oslo politidistrikt.

- På statuen var det hengt opp en plakat der det sto «Sinnataggen har rett til å være sinna! Hvor er mitt ungdomshus?» bekrefter Ulvin.

Ulvin opplyser om at politiet foreløpig ikke vet når hærverket på statuen skjedde og at de ikke har noen formening om hvem som har gjort skadeverket. Friluftsetaten i Oslo håndterer hærverket og at forholdet vil bli anmeldt.

- På video

Som et sikkerhetstiltak etter flere liknende episoder i de siste årene, har Vigelandsmuséet satt opp videokamera for å beskytte Sinnataggen.

- Vi håper at gjerningsmannen er blitt fanget opp av videokameraet vi har satt opp. Vi har ennå ikke fått sett på materialet, sier museumsleder Jarle Strømodden i Vigelandsmuséet.

Strømodden bekrefter at Sinnataggen ikke er forsikret fordi Oslo Kommune som eier og forvalter kunsten i Gustav Vigelandsparken er selvassurandør. Han kan på nåværende tidspunkt ikke gi noen tall på hvor mye det koster å reparere Sinnataggen.

<b>STAKKARS SINNATAGGEN:</b> Statuen til Gustav Vigeland har opp igjennom årene blitt stjålet, fått brukket fot og tilsølt med maling flere ganger. I natt ble han rosa. Foto: Asle Næss.
STAKKARS SINNATAGGEN: Statuen til Gustav Vigeland har opp igjennom årene blitt stjålet, fått brukket fot og tilsølt med maling flere ganger. I natt ble han rosa. Foto: Asle Næss. Vis mer

- Først må vi vurdere skadeomfanget, sier Strømodden.

Frognerparkens venner er triste over folk ikke lenger respekterer kunstverkene og utsetter dem for hærverk.

- Vi hadde håpet av videokamera skulle virke avskrekkende mot hærverk. Vi ønsker ikke å måtte gjerde inn kunsten i parken. Det at publikum har så nær tilgang gjør Vigelandsparken unik i verdenssammeheng, mener styreleder Ole Christian Gulli i Foreningen Frognerparkens venner.

Utsatt statue

I  april i fjor helte noen hvit maling over Sinnataggen. Og i mai 2005 måtte Sinnataggen få sveiset benet sitt etter hærverk. I januar 1992 ble Gustav Vigelands mest berømte statue stjålet, men kom til rette igjen og ble boltet fast for å forhindre liknende episoder.

- Så med én gang

Hobbyfotograf Asle Næss forteller at han med én gang så at noe var galt med Sinnataggen i Frognerparken i dag morges.

- Jeg var på vei ut av parken fra toppen i sekstiden da jeg så at Sinnataggen var blitt rosa. Jeg er hobbyfotograf og tar ofte bilder i morgentimene. Det var tydelig på lang avstand at noe var galt, sier Asle Næss.

HÆRVERK: De eller den som malte Sinnataggen rosa i natt hengte også opp en plakat rundt statuen. Der står det: «Sinnataggen har rett til å være sinna! Hvor er mitt ungdomshus?» Foto: Asle Næss.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer