Sinne etter nazi-drap

Fagforeningskameratene til den nazidrepte Björn Söderberg (41) er sinte. - Nå gjelder det å ikke gi etter, sier Jone Källsäter, som har kjent Söderberg i ti år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den brutale likvideringen av fagforeningsmannen Björn Söderberg i forrige uke har rystet Sverige og spredd frykt i radikale og antifascistiske miljøer. Alt tyder på at politiske motiver ligger bak, og tre unge nynazister er varetektsfengslet i saken. Anerkjente svenske eksperter på høyreekstremisme tør nå ikke uttale seg og vil holde en lav profil av frykt for nynazistenes vold. - Jeg har barn, sier en av dem til Dagbladet.

Redde

Dette er nøyaktig den reaksjonen Jone Källsäter i den lille, men meget radikale fagforeningen SAC - også kalt «syndikalistene» - ikke ønsker. - Alle blir redde når noe slikt skjer, men nå må vi gå enda hardere ut mot disse kreftene. Enhver som åpner munnen tar en risk, men dette er kanskje en risk vi må ta hvis vi ønsker å leve i et åpent samfunn. Jeg håper drapet fungerer som en vekker, sier han.

Källsäter sitter i SACs arbeidsutvalg og har kjent Söderberg gjennom fagforeningen i ti år. Han forteller at mange venstreradikale og antifascister har mottatt trusler fra nynazistene. Av og til er det blitt kastet stein mot lokaler. Men drapet på Söderberg viser at høyreekstremistene er villige til å gå lenger enn de fleste hadde trodd. - Jeg ble sjokkert over et slikt personrettet attentat. Vi har tidligere vært forberedt på at det kunne bli kastet en bombe mot oss, men ikke dette. Vi har vel vært for naive, sier Källsäter. Og legger til: - Det er ingen grunn til at noe slikt ikke kan skje også i Norge.

Betrodd medlem

I syndikalistenes lokaler midt i Stockholm er det en hektisk aktivitet. Lørdag arrangerer fagbevegelsen sympatimarkeringer over hele Sverige. På et lite, rotete bord i gangen ligger store bunker med avisutklipp om drapet. Her ligger også en hvit ringperm med kondolansebrev. Söderberg var et vanlig, men betrodd medlem, og ble ofte brukt i forhandlinger. - Han var rolig, stille og hjelpsom, og absolutt ingen bråkmaker. Men han var sterkt engasjert, sier Källsäter. Söderberg var pasifisten og avholdsmannen som også var engasjert i arbeidet for å fremme amming på bekostning av morsmelkserstatning. Antifascisme var aldri noen kjernesak for ham, selv om holdningene var klare nok.

Söderberg jobbet på et lager da han kom i konflikt med en nynazistisk kollega. Da kollegaen var i ferd med å bli valgt inn i en lokal fagforeningsklubb, sa Söderberg ifra. Nynazisten mistet jobben og stillingen som tillitsvalgt, men episoden har trolig kostet Söderberg livet. De tre som er siktet for drapet har alle tilknytning til Söderbergs kollega.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer