Sinne etter Sonja-slakt

Dronningens USA-utstilling skaper fotodebatt med høy temperatur. Etter gårsdagens Dagblad-oppslag er reaksjonene mange.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Morten M. Løberg, fotografi-redaktøren som startet debatten med en anmeldelse på nettstedet fotografi.no, gjengitt i gårsdagens Dagblad, har fått en rekke henvendelser. Telefonene med reaksjoner har vært mange, en rekke aviser har tatt opp saken og i dag skal han starte dagen med fotodebatt i P2s «Kulturbeitet».

-  Jeg hadde ikke ventet at dette skulle vekke så stor oppsikt, selv om jeg skjønte det hadde debattpotensial i seg, sier Løberg til Dagbladet.

Kurs i folkeskikk

Med seg i kritikken hadde han Dag Thorenfeldt, noe som i seg selv vekker engasjement.

-  Thorenfeldt er ikke fotograf, han er en ustabil kameraoperatør. Han burde tatt seg et kveldskurs i folkeskikk, og et annet i fotografi. Dronningen har greie på kunst og kultur, og det er fint det hun har gjort. At vi har en dronning som er en såpass habil fotograf, er verdt ei utstilling. Damen har blikk for motiver, og hennes fotografier er god PR for landet.

-  Dronningen er flink, sier Per-Arne Carlsen, portrettfotograf og dokumentarfotograf gjennom

30 år, til Dagbladet.

-  Hva med Morten M. Løberg og hans kritikk?

-  Han har misforstått litt, mener jeg. Han tror at om bilder henger i et galleri, er de kunst. Det er de ikke, det er pene bilder hengt pent opp i pene rammer, sier Carlsen.

«Angstbitersk»

Andre dronningstøttere har skrevet inn til Dagbladet.no, og bruker enda sterkere ord. «Angstbiterske kritikere avslører alvorlig mangel på proporsjoner,» skriver en. «Hvorfor kan vi ikke skryte litt av dronningen vår, er det noen andre som gjør det bedre? Det er søren ikke lett å være kongelig, samme hva de gjør så er det galt. Heia Sonja, dette er Norge på sitt beste,» skriver en annen.

Du kan følge debatten på dagbladet.no

FÅR KRITIKK: Fotoredaktør Morten M. Løberg refset dronningens fotoutstilling i New York. Nå får han kjeft.