Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sinne, frustrasjon, demotivasjon og angst

Arbeidsmiljøet i Kirkens Nødhjelp slaktes i ny rapport.

SLAKTER KIRKENS NØDHJELP: Dagbladet har lest rapporten som er knusende for generalsekretær Atle Sommerfeldt.Foto: Terje Bendiksby/NTB
SLAKTER KIRKENS NØDHJELP: Dagbladet har lest rapporten som er knusende for generalsekretær Atle Sommerfeldt.Foto: Terje Bendiksby/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Byråkratisk, topptung organisasjon, trakassering og utilbørlig opptreden og en ledelse som ikke griper tak i problemene.

Slik beskrives forholdene i Kirkens Nødhjelp i Arbeidsforsknings-instituttets (AFI) ferske rapport, som legges fram for de ansatte i ettermiddag. Dagbladet har allerede lest rapporten, som er drepende for den øverste ansvarlige, generalsekretær Atle Sommerfeldt.

AFIs konklusjon er at «noe av det som har skjedd i Kirkens Nødhjelp kan betegnes som trakassering eller utilbørlig opptreden og derfor regnes som brudd på Arbeidsmiljøloven § 4-3».

Kafka-lignende forhold
Ledelsen og de tillitsvalgte hyret i sommer inn Arbeidsforskningsinstituttet for å granske arbeidsmiljøet, etter at Dagbladet den 19. april avslørte at ansatte i Kirkens Nødhjelp har følt seg mobbet og trakassert.

De ansattes tillitsvalgte hadde slått alarm om forholdene, men var sterkt misfornøyde med ledelsens måte å ta tak i problemene.

Rapporten som nå foreligger, tegner et lite flatterende bilde av ledelses- og samarbeidsformene i organisasjonen:

«Det ser ut til at den raske veksten i organisasjonen ikke er blitt fulgt av en tilsvarende profesjonalisering og formalisering av beslutninger og bruk av makt», står det i rapporten. Etter å ha snakket med mer enn 70 ansatte og 30 tidligere ansatte, gir granskerne en beskrivelse av Kafka-lignende forhold.

«Skal man ha en fremtid i Kirkens Nødhjelp, er det viktig å ikke bli marginalisert. I og med at det er uklart hva som setter dette i gang, skapes usikkerhet og en følelse av å være prisgitt noe man ikke helt vet hva er og som man ikke har kontroll over. Det blir viktig å gardere seg og forsøke å holde ryggen fri (..)»

Blant årsakene til at folk blir satt på sidelinja ut på denne måten, nevnes at det er stort rom for uformell bruk av makt, lite åpenhet og lite konkrete tilbakemeldinger.

«Mangler ryddighet»
Medarbeidere som er intervjuet har fortalt granskerne om frykt for å miste jobben, bli fratatt arbeidsoppgaver og bli støtt ut i kulda.

«Sammenlignet med inntrykk fra andre arbeidsplasser ser det ut til å være et høyt antall medarbeidere som sitter med en følelse av å ha blitt forbigått, urettferdig omplassert eller på annen måte ikke verdsatt i forhold til egenoppfatning av kvalifikasjoner og innsats», står det i rapporten. Granskerne skriver at det er viktig med tydelighet og ryddighet når kompetanse blir overflødig og nye arbeidsoppgaver skal tildeles.

«Mange opplever at en slik ryddighet manger i Kirkens Nødhjelp», heter det.

Granskerne konstaterer at det har vært en del hendelser hvor medarbeidere har blitt kraftig irettesatt i andres påhør.

«Slike skarpe, høylytte reaksjonsmåter skaper sinne, frustrasjon, demotivasjon  og angst hos enkelte ansatte», skriver granskerne.

Leila Valvik Raustøl, som var regnet som generalsekretær Atle Sommerfeldts høyre hånd, ble omplassert fra stillingen som avdelingsleder etter at Dagbladet omtalte saken i vår. Likevel beskriver granskerne problemer som stikker mye dypere enn en metodene til en enkelt leder.

Arbeidsforskningsinstituttet levner ingen tvil om hvem som sitter med ansvaret for de uholdbare forholdene.

«Generalsekretæren har som leder av virksomheten det overordnede ansvaret for arbeidsmiljøet», står det i rapporten.

For å gjenopprette tilliten til generalsekretæren og den øvrige ledelsen, foreslår Arbeidsforskningsinstituttet å finne bedre mekanismer for å håndtere konflikter, mer delegering og teamarbeid, at det bør understrekes at regler skal følges av alle, og at ledelsesfunksjonen må bli mer medarbeidorientert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!