Sinne kan drepe

Du kan gange risikoen for å få hjerteinfarkt med 15 den første timen etter et raseriutbrudd. Men det er heller ikke bra å gå med innestengt sinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er farlig å få full fyr på pluggene for bagateller. Anspente muskler og sammenbitte tenner kan rett og slett være livsfarlig. Det har en gruppe svenske forskere ved Karolinska Sjukhuset i Stockholm funnet ut.

Forskerne har intervjuet 700 infarktpasienter over en periode på tre år. To tredjedeler av dem som overlevde har gjennomgått en «sinneanalyse».

Sinnets paradoks

Ut fra dette skulle en kanskje tro at et jevnt godt humør holder deg hjertefrisk. Men så enkel er ikke verden.

De som greier seg best, er paradoksalt nok folk som ofte er sinte. Har du raseriutbrudd minst annenhver uke, klarer du deg bedre enn folk av det mer godmodige slaget. Forskerne tror at de med et hissig gemytt tåler sinne bedre enn en som bare sjelden eksploderer.

NOE PÅ HJERTET?

Fra klokka 19 til 20 i kveld deltar Doktor Onlines Christian Anker og hjertespesialist Einar Søyland på nettmøte hos Dagbladet.no.

Sinnet er farligst den første timen etter utbruddet. Risikoen for å få infarkt er hele 15 ganger høyere enn ellers.

Selv om faren for at sinne skal utløse hjerteinfarkt likevel er relativt liten statistisk sett, er funnene svært viktige, mener forskerne.

- Undersøkelsen reiser flere interessante spørsmål om hvordan aggressiv oppførsel virker på kort og lang sikt, sier epidemiolog Jette Møller til bladet Trygd og arbeid.

Taushet ikke gull

Pasientene ble også spurt om de sa fra når de ble urettferdig behandlet på arbeidsplassen. Forskerne konkluderer med at de som sier fra med én gang, i stedet for å gå og gremme seg, klarer seg best.

- Taushet er ikke gull for hjertet. Vi tror det er en balanse mellom sinne på kort og lang sikt. Kanskje er det også viktig å skille mellom oppsamlet aggresjon og sinne som porsjoneres ut, skriver forskerne.

I Morgen: DIABETESBARNA - FRAMTIDAS HJERTEPASIENTER

<B>SINNATAGG:</B>Vinnie Jones har slått fra seg både på fotballbaner og i pubslagsmål. Kanskje lever han farlig på mer enn én måte.