Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sinne mot Kavanaugh veltet ut i gatene - hundrevis arrestert

Voldsomme protester mot Donald Trumps høyesterettskandidat, Brett Kavanaugh, i Washington D.C..

VIL STOPPE KAVANAUGH: Komikeren Amy Schumer var en av dem som ble ført vekt av politiet etter å ha demonstrert mot høyesterettskandidat Brett Kavanaugh. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP Video: AP DV / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Tusenvis av rasende demonstranter, mange av dem ofre for seksuelle overgrep, marsjerte til USAs høyesterett med krav om at Brett Kavanaugh ikke blir ny dommer.

Komikeren Amy Schumer, som er kusinen til Demokratenes minoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer, og modellen Emily Ratajskowki var blant de 302 personene som ble arrestert av politiet i protester i og rundt senatsbygningene i Washington D.C. torsdag ettermiddag.

Se video øverst i saken.

De fleste ble arrestert da de forsøkte å sette seg inne i senatsbygningen Hart, som er åpen for offentligheten.

Brett Kavanaugh er anklaget for seksuelle overgrep, og torsdag fikk senatorene lese en ny bakgrunnsrapport om Kavanaugh utført av FBI. Selv avviser han anklagene, og det er ventet at senatorene vil stemme over Trumps kandidat til å bli ny høyesterettsdommer lørdag.

- Må bli hørt

«Kvinner må bli hørt» sto det på flere av plakatene demonstrantene holdt fram da de torsdag marsjerte fra en domstol i Washington til høyesterettsbygningen. Senere tok flere seg inn i Senatet og ropte slagord i bygningen der Kavanaughs kandidatur skal avgjøres.

DEMONSTRASJON: Demonstranter samlet seg inne i senatsbygningen Hart for å demonstrere mot Kavanaugh. Foto: Olivier Douliery/ Abaca Press
DEMONSTRASJON: Demonstranter samlet seg inne i senatsbygningen Hart for å demonstrere mot Kavanaugh. Foto: Olivier Douliery/ Abaca Press Vis mer

– Jeg overlevde et seksuelt overgrep, og jeg fortalte aldri historien min, sier 24 år gamle Jessica Cathcart, ifølge NTB.

Mange av demonstrantene kom til Washington fra delstater langt unna.

– Jeg tror på Christine Blasey Ford, og jeg tror Kavanaugh er en del av en gutteklubb som vil beskytte ham uansett, sier 55 år gamle Angela Trzepkowski.

Demonstrasjonene var særlig rettet mot de fire senatorene som ennå ikke har sagt offentlig hva de vil stemme. Det er de tre republikanerne Jeff Flake, Susan Collins og Lisa Murkowski og demokraten Joe Manchin. Den femte senatoren, som hittil har vært ubestemt, demokraten Heidi Heitkamp, varslet torsdag at hun vil stemme nei til Kavanaugh.

- I dag ble jeg arrestert mens jeg protesterte mot høyesterettsnominasjonen til Brett Kavanaugh, en mann som er blitt anklaget av flere kvinner for seksuelle overgrep. Menn som skader kvinner, kan ikke lenger bli plassert i maktposisjoner, skriver Ratajskowki på Twitter.

HØYESTERETT: Demonstranter utenfor den amerikanske høyesteretten. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
HØYESTERETT: Demonstranter utenfor den amerikanske høyesteretten. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP Vis mer

Forandret mening

Demonstrasjonene, som hovedsakelig foregikk utenfor domstolen der Kavanaugh nå er dommer og utenfor høyesterettsbygningen var arrangert av Kvinnemarsjen, Planned Parenthood og Center for Popular Democracy Action. Til stede var også de to demokratiske senatorene Kirsten Gillibrand og Elizabeth Warren.

Temperaturen rundt høyesterettsnominasjonen, som vil vippe høyesterett i konservativ retning er svært høy.

Torsdag meldte den pensjonerte høyesterettsdommeren, John Paul Stevens (98) seg på i diskusjonen. Han ble selv utnevnt av den republikanske presidenten Gerald Ford, men mener Kavanaugh opptreden i høringene i Senatet, viser at han ikke burde bli utnevnt fordi han framsto svært partipolitisk.

- Da han ble nominert, mente jeg Kavanaugh hadde kvalifikasjonene til å bli høyesterettsdommer. Men jeg har forandret mening av grunner som ikke har noe med hans intellektuelle evner å gjøre. Oppførselen hans under høringene forandret meningen min, sier Stevens til Palm Beach Post.

Mer enn 2.400 jusprofessorer fra hele USA har skrevet under på et opprop i New York Times.

- Vi har ulike syn på andre av dommer Kavanaughs kvalifikasjoner. Men vi er samlet, som jusprofessorer og forskere ved juridiske institusjoner, i trua på at han ikke viste upartiskheten og det juridiske temperamentet som kreves i den høyeste domstolen i landet, skriver de.

DELTOK: Den demokratiske senatoren, Elizabeth Warren, deltok i demonstrasjonen mot Kavanaugh. Foto: Jim WATSON / AFP
DELTOK: Den demokratiske senatoren, Elizabeth Warren, deltok i demonstrasjonen mot Kavanaugh. Foto: Jim WATSON / AFP Vis mer

- Åpenbart feil

Demokratene i Senatet har protestert høylytt etter at FBI-rapporten ble klar torsdag morgen.

- Å si at denne etterforskningen frikjenner dommer Kavanaugh, eller å si at dette er en fullstendig etterforskning er åpenbart feil. Komiteleder Grassleys påstand om at det ikke finnes hint om upassende oppførsel i disse dokumentene, er ikke sant, sier Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, ifølge Washington Post.

OGSÅ I NEW YORK: Også i New York samlet demonstranter seg torsdag kveld mot Kavanaughs kandidatur. Foto: REUTERS/Stephen Yang
OGSÅ I NEW YORK: Også i New York samlet demonstranter seg torsdag kveld mot Kavanaughs kandidatur. Foto: REUTERS/Stephen Yang Vis mer

Advokatene til Christine Blasey Ford, som anklager Kavanaugh for et seksuelt overgrep på en fest i 1982, sendte et brev til FBI-sjef Christopher Wray der de navngir åtte vitner de mener FBI burde ha avhørt. Lista omfatter Fords ektemann, en tidligere FBI-agent, som gjennomførte Fords løgndetektortest og venner av Ford, som hun fortalte om overgrepet.

- «Etterforskningen» som er blitt gjennomført de siste fem dagene, er en skamplett på prosessen, på FBI og på våre amerikanske idealer om rettferdighet, skriver advokatene i brevet.

- Fjernet bekymringer

Til tross for massiv motstand fra Demokratene og demonstranter, ligger Kavanaugh trolig godt an til å bli godkjent.

To av de republikanske senatorene, som sitter på gjerdet, Jeff Flake og Susan Collins, har sagt at de er tilfreds med den nye rapporten. Trump og andre republikanere virker nå svært sikre på at Kavanaugh skal få de nødvendige 50 stemmene.

- Jeg opplever at vi er i en god posisjon. FBI-undersøkelsen var tilstrekkelig grundig til å fjerne bekymringer noen av senatorene hadde, sier senator John Thune, som sitter i det republikanske lederskapet.

- BARE ÉN ØL: Da Donald Trump holdt tale for en forsamling i Mississippi tirsdag kveld lokal tid, brukte han deler av den på å gjøre narr av anklagene som Christine Blasey Ford har kommet med. Blasey Ford er en av kvinnene som har anklaget høyesterettskandidat Brett Kavanaugh for seksuelle overgrep. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!