Krigen i Ukraina

Sinne mot krigskonserter: - Grådige

Vladimir Putin har punget ut rekordsum for konserter i over 30 russiske byer. Putin-fienden Aleksej Navalnyj freser mot artistene - og hevder samtidig at Putin-ansatte jukser med utbetalingene.

KRITIKER: Aleksej Navalnyj avbildet i Moskva i 2020. Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo
KRITIKER: Aleksej Navalnyj avbildet i Moskva i 2020. Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo Vis mer
Publisert

I april og mai har russiske myndigheter arrangert en konsertmaraton kalt «For Russia» i over 30 russiske byer.

Ifølge BBC er formålet å støtte krigen, eller spesialoperasjonen i Ukraina, som russerne selv markedsfører det med.

BBC skriver at krigssymbolet «Z» har hatt en sentral plass på konsertene.

- Samhold er viktig fordi det er så mange som prøver å splitte samfunnet vårt. Derfor er det viktig å holde sammen på vei mot målet - som er sikkerheten for landet vårt, ble det sagt fra scenen i Jekaterinburg i starten av mai, ifølge BBC.

PROPAGANDA: Vladimir Putin gjorde en sjelden opptreden på en konsert på Luzhniki stadion i Moskva i mars. Foto: Ramil SITDIKOV / POOL / AFP
PROPAGANDA: Vladimir Putin gjorde en sjelden opptreden på en konsert på Luzhniki stadion i Moskva i mars. Foto: Ramil SITDIKOV / POOL / AFP Vis mer

- Artister klager

De melder at de russiske myndighetene har brukt snaut 15 millioner norske kroner på konsertene - som etter det BBC skriver er en rekorddyr kontrakt i Russland.

En av dem som har reagert sterkt på opplegget er den mest profilerte russiske opposisjonspolitikeren, Aleksej Navalnyj. På sin bekreftede Twitterkonto raser han mot opplegget, og kommer også med en avsløring.

- Rapporter viser at mengden penger som blir brukt er så stor at artistene får betalt dobbelt så mye som vanlig, men det viser seg at artistene klager over at betalingen de har fått er langt mindre enn det som står i kontrakten, skriver Navalnyj.

- Er du en Putin-ansatt klarer du ikke la være å stjele, det er i DNA-et ditt, fortsetter Navalnyj.

NYE VÅPEN: Spesiallagde «Brimstone»-missiler skal være tatt i bruk i strid i Ukraina. Vis mer

- Grådige og hyklerske

Han retter også en kritisk pekefinger mot de kjente russiske artistene som bidrar på konsertene, og ber resten av verden ta grep for at disse skal sanksjoneres. Han retter en direkte henvendelse til USA, EU, Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand.

- Grådige, hyklerske drittsekker som vil tjene penger på å promotere krigen. Det bør straffes med sanksjoner fra Vesten og livstidsutestengelse fra siviliserte land, skriver han.

- Beskjeden må være klar og tydelig. Du kan ikke ha en fot i begge leire. Du kan ikke synge i Sibir til støtte for krigen og tjene penger på det den ene dagen, og deretter underholde gjester i bursdagsfeiringen til en oligark på den franske rivieraen eller i Aspen den neste, konkluderer Navalnyj.

Navalnyj ble tidligere i år dømt av en russisk domstol til å sone ni år i fangeleir for bedrageri stor skala. Han har i flere år vært en av Putins fremste kritikere, og avdekket korrupsjon i det russiske maktapparatet.

DRONEANGREP: Denne videoen skal vise hvordan en russisk tanks angripes av ukrainske droner - midt på natta. Videoen er publisert på Twitter av den ukrainske krigsbloggeren Roman Donik. Video: Twitter / @donikroman Vis mer

- Burde hjelpe patrioter

Totalt har 34 soloartister eller grupper bidratt på konsertene - som alle har hatt tydelige prorussiske budskap.

- Staten burde hjelpe patriotiske kulturpersonligheter, uttalte musikeren Sergej Galanin i slutten av april ifølge BBC.

BBC hevder at Galanins gruppe er en av de som har fått best betalt for sine konsertopptredener.

President Putin gjorde selv en opptreden på en konsert på Luzjniki stadion i Moskva i mars - hvor han hyllet «Russlands militære operasjon i Ukraina».

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer