Sinne og vantro

NEW YORK (Dagbladet): Sjokk, sinne og vantro preget visepresident Al Gores nærmeste medarbeidere da USAs høyesterett litt før kl. 21.00 i går kveld forlangte stans av håndtellingen Floridas høyesterett hadde beordret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed har høyesterett igjen skapt forvirring i valgdramaet som har gitt nye overraskelser nesten hver dag siden valget 7. november.

Denne gangen var det imidlertid ikke enighet i dommerkollegiet i USAs høyesterett. De fem mest konservative dommerne stemte for å stanse håndtellingen, de fire mer liberale dommerne stemte imot.

Avgjøres mandag

Beslutningen er en stor, foreløpig seier for George W. Bush.

USAs høyesterett har imidlertid ikke sagt at håndtellingen skal avsluttes, bare stanses, fram til retten avgjør om Floridas høyesterett gikk ut over sine fullmakter da de beordret håndtelling av omstridte stemmer i hele Florida.

USAs høyesterett har innkalt partenes advokater til klokka 11.00 mandag morgen (kl. 17.00 norsk tid). Advokatene vil få 45 minutter hver til muntlig argumentasjon, før retten trekker seg tilbake, og i realiteten kan avgjøre hvem som blir USAs neste president.

Bushs visepresidentkandidat Dick Cheney var på kino da meldingen kom, ble hentet ut, og hadde en kommentar:

- Flott. George W. Bush sier at han er fornøyd.

Nytt tilbakeslag

- Vi er skuffet, sier Al Gore, som ikke har latt høre fra seg siden han jublende mottok meldingen om at alle omstridte stemmer i Florida skulle håndtelles.

Da beslutningen fra USAs høyesterett ble kunngjort, var tellingen av rundt 43000 omstridte stemmer i full gang i de fleste av fylkene i Florida. Tellingen av de 9000 omstridte stemmene fra Miami-Dade County var nesten halvferdig.

I Miami-Dade blir det meldt at den halvferdige tellingen har ført til store endringer. Om disse endringene går i Bushs eller Gores favør, er ikke kjent.

I anken til USAs høyesterett sier Bushs advokater at håndtellingen måtte stanses fordi den kunne føre til uopprettelig skade for George W. Bush. Det mener åpenbart også flertallet i høyesterett. Mindretallet sier imidlertid i sterke ordelag at det vil være galt å stanse tellingen, fordi det kan føre til uopprettelig skade for Al Gore.

Ødelagte

Bushs advokater hevder også at stemmesedlene ikke er egnet som bevismateriale.

- Stemmesedlene har nå vært gjennom så mye at de ikke lenger er de samme stemmesedlene som ble talt 7. og 8. november, sier advokatene.

Håndtellingen var antatt avsluttet kl. 14.00 lokal tid i dag. Det ville gitt god margin fram til fristen for å velge valgmenn fra Florida tirsdag.