Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sinne og vantro

Benjamins venner ville ikke tro det da Joe Erling Jahr (20) og Ole Nicolai Kvisler (22) i går ble dømt til 16 og 15 års fengsel for norgeshistoriens første rasistiske drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I snart et år har Holmlia-ungdommen ventet på denne dagen. Da dommer Kåre Røkkum leste opp dommen i Oslo tinghus i går begynte flere av dem å gråte. Andre reagerte med sinne og vantro, og forlot lokalet i protest. De mener straffen for å ha tatt Benjamins liv er altfor lav.

Kjempet mot tårene

Selv mottok de tre tiltalte dommen med tilsynelatende ro. Veronica Andreassen var tydelig skuffet over å ha fått tre år, mens aktors påstand lød på to og et halvt. Hun måtte blunke ofte for å holde tårene for seg selv inne i rettssalen. Joe Erling Jahr sendte et forsiktig smil til sin forsvarer Trygve Staff, men virket verken lei seg eller lettet over dommen på 16 år. Han har selv sagt at han fortjener dødsstraff for å ha drept Benjamin. Ole Nicolai Kvisler virket nervøs da han kom inn i rettssalen for siste gang på ei stund, og småsnakket med sin forsvarer Geir Lippestad. Likevel mottok han dommen på 15 år med det samme ansiktsuttrykket han har hatt under hele saken, uten å vise følelser.

- Avskyelig

Aktor, førstestatsadvokat Berit Sagfossen, hadde lagt ned påstand om 21 år for både Jahr og Kvisler.

- Jeg forstår at de ikke er enige med meg i at dette skal straffes så strengt, sier Sagfossen til Dagbladet, som sier hun vil vurdere en anke.

Dommeren konkluderte i sin domsavsigelse med at drapet på Benjamin Hermansen var rasistisk motivert, og at dette var å anse som særdeles skjerpende omstendigheter. I dommen heter det:

«Det er riktignok slik at rasistisk motiverte drap er skremmende og avskyelige. Men det er også mange andre drap, og retten kan ikke uten videre se at det er gitt at rasistisk motiverte drap skal settes i særlig straffeutmålingsmessig kategori.»

Likevel konkluderte retten med at straffen må virke avskrekkende. For mange av de fremmøtte var dette vanskelig å fatte.

- Dette er ikke rettferdig, sier en av jentene fra Benjamins miljø tydelig skuffet. Noen reagerte voldsomt da Veronica Andreassen like etterpå gikk rett forbi dem og ut døra.

To kniver

I dommen er det lagt vekt på at retten mener alle tre visste at Jahr hadde med kniv på kjøreturen til Åsbråten den 26. januar i fjor. Retten har lagt til grunn for dommen at Joe Erling Jahr ga Benjamin det dødelige stikket i brystet.

- Dette synes vi i forsvaret er for svakt begrunnet, sier advokat Tor Erling Staff.

Retten fant det også bevist at Kvisler måte ha hatt det andre våpenet, og stakk Benjamin i ryggen.

- Jeg anker på skyldspørsmålet, svarte Ole Nicolai Kvisler kontant da dommeren spurte om han ville ha betenkningstid.

Det betyr at saken mest sannsynlig kommer opp igjen for Borgarting lagmannsrett i år eller neste år. Veronica Andreassen og Ole Nicolai Kvisler har to uker på å bestemme seg om de ønsker å anke.

FORTVILET:</B> Flere av Benjamins venner gråt åpenlyst da dommen falt i Oslo tinghus klokka 13.40 i går. De mener straffen for å ha tatt vennens liv er altfor lav.
Hele Norges coronakart