Sinne «på gølvet» i Kværner

STAVANGER (Dagbladet): Industriarbeiderne på Kværner Rosenberg er forbanna. De er uten oppdrag, permitterte og i streik. I dag fikk de vite at sjefen deres har fått en fallskjerm verdt 170 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi skulle få 75 øre de neste to årene, mens Kjell Almskog får mangfoldige millioner for å slutte. Det var spesielt å få en slik nyhet på første streikedag. Og den har provosert mange, sier Arnstein Levang.

Han er tillitsvalgt for industrirørleggerne på Kværner Rosenberg. Da han møtte kolleger for å gå streikevakt i formiddag, var det en dyster stemning på klubbhuset.

Det tradisjonsrike verftet i Stavanger er nemlig i krise. Store deler av arbeidsstokken er permittert på grunn av manglende oppdrag fra oljeindustrien, og framtiden er svært usikker. Nå er de i tillegg i streik.

- Det har vært så mye på en gang, og alt sammen får store økonomiske konsekvenser for den enkelte. Men vi er i det minste heldige som har en god permitteringskasse, sier Levang.

Ute ved portene står streikevaktenes morgenskift. Det er rått og kaldt, og Kværner-styret får ingen varm omtale.

- Det er provoserende, og helt vilt. Vi kunne levd i årevis bare på Almskogs lønnspålegg, sier streikevakt Tomas Jørpeland.

- Og for 170 millioner kunne vi modernisert hele verftet, sier kollega Anders Løvik. Som holder fast på det eneste positive:

- Streikeviljen er i hvert fall på topp. Dette er en ganske unik situasjon.