Sinnslidende tatt for drapet

Vaktmesteren forsøkte trolig å hindre at den tynnkledde 33-åringen, aggressiv og tydelig ute av psykisk balanse, kom seg inn i blokka. Iraneren var bevæpnet med kniv - og resultatet ble katastrofalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 33-årige psykiatriske pasienten er opprinnelig fra Iran. Han har sjøl familie i borettslaget på Grünerløkka i Oslo.

Sannsynligvis kom han til Stolmakergata for å besøke familien, da han kom i klammeri med 39-åringen utenfor ei inngangsdør torsdag.

Nylig utskrevet

Politiet fortalte nyheten om pågripelsen på et møte lørdag ettermiddag.

Midt i sorgen over tapet av vaktmesteren kom nyheten som en stor lettelse for de frammøtte.

33-åringen var en periode i høst innlagt på Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo, men ble utskrevet i november. Han var fortsatt underlagt psykiatrisk behandling, ifølge politiet, men bodde for tida alene på en hybel et stykke fra åstedet.

Etter det Dagbladet forstår, vil det bli foretatt en judisiell observasjon av 33-åringen, for å undersøke om han er sinnssyk eller strafferettslig ansvarlig for sin handlinger.

Over 170 mennesker i Norge er blitt drept av sinnslidende de siste 18 åra.

Ble tipset

33-åringen ble arrestert uten dramatikk litt over klokka 03 natt til lørdag.

Etter tips fra publikum klarte etterforskerne å jobbe seg fram til 33-åringen.

- I det første formelle avhøret forklarte 33-åringen seg på en slik måte at det knytter vedkommende til ugjerningen. Avhøret forsterket inntrykket av at vi har rett mann, sier politiavdelingssjef Finn Abrahamsen. Han ikke vil kommentere forklaringen i detalj.

Politiet har sikret blodspor fra gjerningsmannen ved åstedet. Blodet vil bli analysert opp mot prøvene som er tatt av 33-åringen etter arrestasjonen. - Vi håper resultatet av undersøkelsene vil bli klart onsdag, sier avdelingssjefen.

Funn av betydning

Politiet ransaket i går hybelen til 33-åringen. Det er uklart om drapsvåpenet er funnet.

- Vi har gjort funn av betydning, sier Abrahamsen.

Etter pågripelsen tok politiet med seg 33-åringen til legevakta for behandling av sårskader han kan ha pådratt seg under basketaket med vaktmesteren.

- Av hensyn til etterforskningen vil jeg ikke uttale meg konkret om skadene. Men de kan godt være forenlige med skadene vi antok gjerningsmannen ble påført på åstedet, sier Abrahamsen.

Forsettlig drap

Vaktmesteren skulle ut for å kjøpe godterier til sitt syke barn, da han møtte drapsmannen. Han etterlater seg kone og to små barn.

33-åringen har foreløpig ikke bedt om å få bistand av advokat. Politiet vil i dag gå nærmere inn på mannens bakgrunn og oppholdet i Norge. Han er foreløpig siktet for forsettlig drap. Det betyr at kriminalpolitiet ikke mener at ugjerningen var planlagt, men trolig er et resultat av en spontanhandling. Strafferammen er fengsel i inntil 15 år.

33-åringen blir sannsynligvis framstilt i forhørsretten for varetektsfengsling mandag ettermiddag.

Drepte tobarnsfar med kniv - vaktmester drept på Grünerløkka i Oslo