- Sinnssyk risiko

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takker det danske folk for støtten i krigen mot Russland.

TALTE TIL DANSKENE: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takket mandag det danske folk for støtten under krigen mot Russland. Her fra et besøk i Helsinki i vår. Foto: Javad Parsa / NTB
TALTE TIL DANSKENE: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takket mandag det danske folk for støtten under krigen mot Russland. Her fra et besøk i Helsinki i vår. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 09.00-tiden mandag morgen ankom Zelenskyj Christiansborg for å tale i Landstingssalen, før han skulle møte partiledere, gruppeledere og lederne av noen av de viktigste komiteene i Folketinget.

Zelenskyj ble tatt imot med stående applaus.

- Kjære Danmarks folk. I dag er jeg her, med kona mi og teamet mitt, for å takke dere personlig. Takk for at dere hjelper oss i vår vanskelige kamp for frihet, sa han fra talerstolen.

Flere land står i fare hvis Russland vinner fram i Ukraina, hevdet presidenten.

- Etter vårt land, vil de bringe lidelsen videre i Europa og verden. Jeg er sikker på at dere hører det fra Moskva. Alle Russlands naboer er truet hvis Ukraina ikke lykkes.

Zelenskyj takket Danmark for humanitære og militære bidrag til Ukraina.

Zelenskyjs vits ser ut til å gå den danske statsministeren Mette Frederiksen hus forbi. Video: AP. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV Vis mer

Danmark har lovet å levere til sammen 19 F-16-fly til Ukraina, som første land i Nato.

- Takk for at dere bidrar til å gjøre Ukraina uovervinnelige, sa Zelenskyj.

- Russland sprer ondskap. De gjør ikke engang forskjell på hvem de dreper: barn eller soldater, sa han videre.

Seinere tok dronning Margrethe imot Zelenskyj og førstedame Olena til lunsj i Riddersalen - som også ligger på Christiansborg.

Presidentens program i Danmark ble rundet av med en tale i Rigsdagsgården på hovedtrappen foran Folketinget.

- Da russiske missiler først traff våre byer, og advarte verden om en fullskala krig midt i Europa, var risikoen simpelthen sinnssyk. Risikoen for at Europa vil miste seg selv, som tidligere har skjedd i vår historie. Risikoen for at tyranni skal vinne igjen, sa han til de frammøtte.

LATTER I SALEN: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besøkte mandag det danske Folketinget. Der takket han det danske folk for deres støtte - og fikk samtidig salen til å bryte ut i latter. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer