Nyttår i Putins Russland

- Sinnssykt bilde

Vladimir Putins nyttårstale var ekstraordinær - og et sinnssykt bilde av noe svært få russere ønsket å høre, ifølge russisk forsker.

OMRINGET: Den russiske presidenten Vladimir Putin poserer sammen med kvinner og menn i militæruniform i forbindelse med nyttårstalen sin. Mot normalt. Foto: NTB
OMRINGET: Den russiske presidenten Vladimir Putin poserer sammen med kvinner og menn i militæruniform i forbindelse med nyttårstalen sin. Mot normalt. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russlands angrepskrig i Ukraina utfordrer hele Europa. Men også Vladimir Putins Russland. Derfor endret den russiske presidenten stedet for nyttårstalen sin. Fra å ha historiske Kreml i bakgrunnen - til å være sammen med russere i militæruniform.

- Det hele var ekstraordinært. Et sinnssykt bilde og ikke det mange russere ville høre. Hele situasjonen var rar. Putin trenger full mobilisering, samtidig som han later som at livet går som normalt. At festen kan gå som normalt, sier Pavel M. Baev, russer og PRIO-forsker, til Dagbladet.

EKSPLOSJONER: På årets siste dag har flyalarmen gått i hele Ukraina. Video: Privat. Vis mer

Mirakel-jakt

Putins problem, ifølge Baev, er at han ikke klarer å få med seg befolkningen på hans historie om hvorfor Russland måtte gå til krig mot Ukraina.

- Livet kan ikke gå som normalt. Krig er krig og paradokset er nå at Putin er fanget i krigen han sjøl har skapt. Han har ingen vei ut. Jeg tror han leter etter et mirakel, men han synker dypere og dypere i denne malstrømmen av en krig, sier Baev.

FØR KRIGEN: Slik pleide Vladimir Putin å stå når han holdt sin nyttårstale til folket, som nyttårsaften 2021, med Kreml i bakgrunnen. Foto: NTB
FØR KRIGEN: Slik pleide Vladimir Putin å stå når han holdt sin nyttårstale til folket, som nyttårsaften 2021, med Kreml i bakgrunnen. Foto: NTB Vis mer

I 2021-talen, altså før russerne gikk til angrepskrig mot Ukraina i februar i fjor, understreket Putin at «nyttårsaften er bokstavelig talt fylt med godt humør og glade tanker».

Skurker i vest

Optimisme og glede var det ikke mye av i presidentens nyttårstale, helt på tampen av 2022, etter ti måneder med krig. I stedet var Vestens dobbeltmoral og hykleri tema. Samt at Russland var helten - og Ukraina og Vesten er skurkene.

- I årevis har de hyklerske, vestlige eliter forsikret oss om at de kun har fredelige intensjoner … Men, faktisk, har de støttet nynazistene på alle mulige måter, sa Putin og fortsetter:

- Å forsvare vårt moderland er vår hellige plikt som vi skylder våre forfedre - og etterkommere.

RUSSLAND-EKSPERT: I tre tiår har russiske Pavel M. Baev forsket på landet han vokste opp i, både når det gjelder dets militære, energispørsmål og Russlands forhold til Nato og Europa. Foto: Prio
RUSSLAND-EKSPERT: I tre tiår har russiske Pavel M. Baev forsket på landet han vokste opp i, både når det gjelder dets militære, energispørsmål og Russlands forhold til Nato og Europa. Foto: Prio Vis mer

Salig blanding

Før og etter den tv-sendte talen, viste russiske kanaler en miks av nasjonalistiske sanger og alvorlige menn.

- La oss skåle for flere gode enn dårlige nyheter fra slagmarken, sa en nyhetsoppleser.

- Jeg ønsker oss fred. Men fred kommer bare etter at vi seirer, sier en mann i militærklær.

«Du skjønner tegninga. Årets fest-ekstravaganse på russisk tv er en salig blanding av la oss feste - og la oss vinne på slagmarka», melder BBCs korrespondent i Russland.

- Problemet for Putin er at folk ikke skjønner hva denne krigen handler om. Uten en god forklaring, klarer han heller ikke å mobilisere befolkningen som han trenger. Så jeg tror ikke det nye året gir Putin noen mirakler, sier Baev.

«Godt nytt år»

Mens russerne markerte inngangen til 2023, skjøt Ukrainas flyvåpen ned 45 droner i løpet av nyttårsnatta, ifølge NTB. I Kyiv gikk flyalarmen en halv time etter midnatt. Tre mennesker ble drept og et 50-tall såret i angrepene i nyttårshelga.

Kyivs politisjef Andryj Nebitov postet et bilde på Facebook av restene av en nedskutt drone med ordene «Godt nytt år» malt utenpå på russisk.

- Det er alt man trenger å vite om terrorstaten og dens hær, skriver han.

Ukrainas førstedame, Olena Zelenska, raser de kraftige angrepene. over at slike massive angrep finner sted i nyttårshelga.

- Å ødelegge livet til andre mennesker er en skammelig vane våre naboer har, sa hun.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer