Sint Blücher nekter skyld

HELSINGBORG (Dagbladet): Erik Blücher, eller Tor Erik Nilsen som han heter nå, er sint. Sint på de svenske avisene, sint på de svenske journalistene, sint på det svenske rettsapparatet, sint på de svenske politikerne og sint på Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- For fem- seks år siden var det fritt i Sverige, men ikke nå lenger. Før i tida het det «Släpp fangarna loss», nå er det tvert om, sier han til Dagbladet.

Blücher avviser saken som er reist mot ham og hans to medtiltalte som en politisk jippo for å støtte statsminister Göran Persson.

Få tilhengere

Rettslokalet i Helsingborg tingsrätt var fylt til siste plass da saken startet i går. Det var svært få av Blüchers tilhengere som hadde funnet veien til tingsrätten. De eneste som skilte seg ut, og som åpenbart var på Blüchers side, var to svært lyshårede unge jenter. Begge var kledt i tidsriktig nasjonalistisk uniform med svarte jakker. Mens den ene hadde kamuflasjeuniformsbukser, hadde den andre langt skjørt med lang splitt i kamuflasjestoffet. Begge hadde svarte t-skjorter, hvor det på den ene sto «Terror Machine, Combat 18» over brystet.

Ingen av de tre tiltalte erklærte seg skyldig etter tiltalen om å ha brutt ytringsfrihetsloven ved å ha produsert og spredt videofilmer og cd-er som inneholder «hets mot folkegrupper».

«Bare hjelpemann»

I sin forklaring avviste Blücher blankt at han hadde hatt noe med videofilmene og cd-ene å gjøre. Han innrømmet riktignok at han både hadde fraktet og vært med på å poste pakker som inneholdt de innklagede videofilmene og cd-ene, men da bare som «hjelpemann på bil» for å gjøre en kamerat en tjeneste. Han hadde ingen tilknytning til dette overhodet, hevdet han.

I likhet med de to andre tiltalte, Marcel Schilf og Hans Göran Himmler Peterson, påstår Blücher at i tilfelle noe av hans befatning med dette skulle være straffbart, så er saken foreldet. Forbrytelser mot ytringsfriheten har en foreldelsesfrist på ett år i Sverige.

Samler opptak

Når så mange av de aktuelle cd-ene ble funnet hjemme hos Blücher skal det utelukkende skyldes at han hadde fått dem som takk for hjelpen fra firmaet som har laget platene.

- Jeg har samlet på lydopptak fra krigen siden jeg var liten. Mange har spurt etter dette, og jeg har lånt ut originalopptakene, og fått betaling i form av kassetter og cd-er, sa han.

Når det gjelder de forskjellige firmaer eller organisasjoner som skal ha håndtert dette, avviser han at han på noen måte er innblandet i deres virksomhet.

Det gjelder bl.a. Ragnarock Records, NS Records, Warrior Publications, Wasakåren eller NS 88 (som betyr Nasjonal Sosialist Heil Hitler ettersom H er den åttende bokstaven i alfabetet).

De tre tiltalte hevder også at de ikke er ansvarlige utgiver av verken videofilmer eller cd-er, og at det er angitt hvem som er ansvarlig utgiver på produktene. Påtalemyndigheten har imidlertid ikke funnet noen andre som kan være ansvarlig utgiver enn de tre tiltalte. Aktoratet vil i første omgang søke å bevise at de tre er ansvarlige, og at Blücher er hovedmannen.

TILTALT: Tor Erik Nilsen (Erik Blücher) sammen med sine medtiltalte Marcell Shilf (t.h.) og Hans Göran Himmler Peterson på vei inn i rettslokalet.