Sint og fortvilet

Kjell Magne Bondevik virket regelrett forbanna i går kveld. Pålegget fra Høyre og Arbeiderpartiet om å endre forurensningsloven kom som et sjokk på statsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Willoch: - Slik ville jeg gjort det, Bondevik

Stoltenberg taper jussen - vinner makten

Hans strategier for å kunne overleve dagens gasskraftdrama i Stortinget, ble med ett knust. Troen på en fortsatt sentrumsregjering forsvant.

Fram mot midtnatt satt Kjell Magne Bondevik sammen med toppene i regjeringen og sentrumspartiene for å diskutere den dramatiske utviklingen i gasskraftsaken.

I natt jobbet de fortsatt for en løsning, men mye tydet på at Bondevik kommer til å stille kabinettspørsmål og gå av som statsminister i dag.

Strategien knust

Da dagen i går startet hadde sentrumstoppene diskutert flere mulige strategivalg for å vinne dagens gasskraftkamp i Stortinget.

Målet var følgende: Regjeringen skulle bli sittende, og gasskraftsaken skulle trekkes i en miljøvennlig retning. Planene ble regelrett knust av Høyre og Ap's forslag om å endre forurensingsloven innen 1. juni.

- Handlingsrommet til regjeringen ble dramatisk innskrenket med forslaget til Høyre og Arbeiderpartiet, sier en meget sentral sentrumspolitiker til Dagbladet.

Sjokk

Før statsminister Bondevik tilkalte regjeringens underutvalg og sentrumspartienes parlamentariske ledere til sitt kontor klokken 20.00 i går, hadde han forlatt KrFs gruppemøte i Stortinget meget betenkt og regelrett forbanna.

Det var ikke hans partifeller som opprørte ham, men under møtet fikk statsminister Kjell Magne Bondevik diskrè overlevert forslaget fra Høyre og Arbeiderparitet. Klokken 17.00 kunne partifeller observere statsministeren med radioen i øre der han fulgte den improviserte pressekonferansen til Høyre og Arbeiderpartiet, et kvartal unna, i Stortingets vandrehall.

Han ble sjokkert.

Mens sikkerhetsvakter og presse fortsatt ventet på statsministeren utenfor grupperommet i Prinsensgate, møtte Dagbladet Kjell Magne Bondevik i trappeoppgangen i denne delen av Stortinget.

Han ville ikke si noe, men det var helt tydelig forslaget fra Høyre og Ap hadde gått meget hardt inn norges statsminister. Den optimistiske minen som alltid har vært Bondevik kjennemerke var nesten totalt forsvunnet.

Rystet

Ikke bare Kjell Magne Bondevik, men apparatet rundt ham var sterkt preget av stortingsflertallets helomvending i gasskraftsaken, der de krever at forurensingsloven må endres for å oppfylle stortingsflertallets gasskraftdrømmer. Dette ble ekstra tydelig da den ellers rolige og meget vennlige statssekretær Gunnar Husan ropte ut:

- Få igjen den døra!

Han smelte igjen og låste døra til møterommet så verken partifeller eller presse skulle kunne se Bondevik.

Desperat

Kjell Magne Bondevik ba parlamentarisk leder Einar Steensnæs ta seg av alle kommentarer til pressen. Den erfarne parlamentarikeren reagerte kraftig på det som hadde skjedd.

- Det virker helt desperat. På noen få ettermiddagstimer har Arbeiderpartiet snudd opp ned på sin hele miljøpolitikk. Nå vil de endre loven, hvilket de tidligere har utelukket fullstendig, sa Einar Steensnæs.

kristian.skard@dagbladet.no

HÅPET BRAST: Det var en nedtrykt og regelrett forbanna Kjell Magne Bondevik som i går fikk forslaget fra Høyre og Arbeiderpartiet.