Sint på 5. ferieuke

I går tilsto den siktede 26-åringen å ha tent på huset til Yngve Hågensen. Noe av motivet skal ha vært at han er sint på innføringen av en femte ferieuke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannstifteren har ikke vist anger. - Han skjønner ikke hvordan dette oppfattes av Hågensen, sier forsvarer Endre Storløkken.

I løpet av det tre- fire timer lange avhøret av 26-åringen i Follo politidistrikt i går, kom omsider tilståelsen etter at politiet konfronterte ham med flere bevis - blant annet videobildet fra Esso-stasjonen på Ski der han kjøpte tennvæske.

I politiavhør innrømmet 26-åringen at det også var ham som skrev trusselbrevene til Yngve Hågensen og leder Kjell Bjørndalen i Fellesforbundet i februar. Her truet han med å tenne på boligene deres hvis det ikke gikk «bra» i lønnsoppgjøret.

Informasjonssjefene Øyvind Hansen i LO og Vidar Grønli i Fellesforbundet sier til Dagbladet at de håper saken nå er oppklart.

- Vi er lettet over tilståelsen, sier Øyvind Hansen i LO.

Yngve Hågensen ber fortsatt om ro og fred fra pressen etter brannen.

Femte ferieuke

- Min klient tilsto fordi politiet hadde harde fakta å slå i bordet med. Dessuten hadde det nok pågått en modningsprosess i ham, sier advokat Storløkken til Dagbladet.

Det hele og fulle motivet for brannstiftelsen er noe uklart.

- Han var inne på den femte ferieuka i avhøret. Truslene fra de to brevene går jo på noe av det samme. Det han forklarer i avhør er en del av hans sykdomsbilde, sier Endre Storløkken.

26-åringens foreldre fortalte til Dagbladet i går at sønnen er en syk mann, men de har ingen forklaring på hva han skulle ha imot Hågensen.

- Det eneste vi vet er at han har vært svært opptatt av penger og næringslivsledere. Han er fast leser av Økonomisk Rapport. Han har også investert i aksjefond og forsøkt å starte sin egen bedrift, uten å lykkes, sier foreldrene.

Tromsø-mannen lider av Aspergers syndrom. Det innebærer at han er en såkalt høytfungerende autist.

Overintelligent

- Han er overintelligent på enkelte området og har fotografisk hukommelse. Han husker lange tallkombinasjoner og har lært seg deler av telefonkatalogen utenat, sier Storløkken.

I helga sitter han varetektsfengslet i Oslo kretsfengsel. Advokat Endre Storløkken sier til Dagbladet at han forsøkte å få 26-åringen til Ila landsfengsel - uten å lykkes.

- Jeg håper vi kan få ham inn på en psykiatrisk behandlingsinstitusjon mandag. Vi venter bare på en legeerklæring, sier Storløkken.

Forsvareren sier at 26-åringen i går var rolig og avbalansert og at han forstår hva han har gjort.

- Men han har ikke gitt uttrykk for anger. Han mangler empati. Dette er en del av sykdommen hans. Han forstår ikke hvordan andre reagerer, på samme måte som han ikke forstår at folk er glade i ham, eller blir redde, sier advokat Endre Storløkken.