Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sinte bitcoin-eiere «ranet» for over 96 000 bitcoins

Nå jakter de gjerningsmannen på nett.

STJÅLET: Brukere på nettstedet Sheep Marketplace er forbanna etter et noen har klart å lure til seg 96 000 bitcoins fra kontoene deres. Foto: Jim Urquhart / Reuters
STJÅLET: Brukere på nettstedet Sheep Marketplace er forbanna etter et noen har klart å lure til seg 96 000 bitcoins fra kontoene deres. Foto: Jim Urquhart / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forbanna bitcoin-eiere har gått sammen for å lete etter personen som i helga klarte å stjele over 96 000 bitcoins fra Sheep Marketplace, skriver newstatesman.com.

Nettstedet, som er et av flere nettsider som erstattet den illegale siden Silk Road da det stengte i oktober, har nå stengt ned etter at både selgere, kunder og administratorer ble «ranet» i helga.

Raneren eller ranerne klarte på ukjent vis å manipulere saldoen på brukernes kontoer slik at det så ut som de var der, selv om de allerede hadde blitt fjernet av hackerne.

Hull i sikkerheten Det var først i helga administratorene på det lyssky nettstedet oppdaget hva som hadde skjedd og stengte ned hele siden. Ranet regnes å være det største i bitcoins korte, men begivenhetsrike historie.

Ifølge BBC skal det være en bruker på nettstedet som står bak svindelen og utnyttet et hull i sikkerheten.

- Pengene deres, vår provisjon, alt ble stjålet, heter det i en melding på den nå stengte siden.

Sheep Marketplace er et nettsted som lar folk kjøpe og selge narkotika og andre ulovlige ting gjennom sine sider. Gjennom nettverkssystemet Tor lar nettsiden brukerne skjule sin identitet

Tjuvjakt på nett Brukeren «EBOOK101» har blitt utpekt som syndebukken etter at de store summene forsvant fra brukernes kontoer. Alle som har en bitcoin-konto kan lett følge valutaen på nettet, og en rekke sinte brukere jobber nå med å spore de stjålne pengene.

Så lenge de holder øye med pengene vil ikke tyven kunne cashe de ut i vanlige penger, men det finnes måter å dele de opp i mindre biter flere ganger, slik de til slutt ikke kan spores. I tillegg krever de aller fleste citcoin-vekslere klare bevis for eierskap til valutaen.

- Ustabilt I forrige uke passerte bitcoin for første gang 1.000 dollar-grensen, etter en oppgang på 418 prosent i løpet av én måned. På ett år har bitcon-kursen steget 8.975 prosent.

Har du bitcoin kan du også selge disse og få ekte penger igjen.

- Men det er litt plundrete. Det finner en del «børser» som omsetter bitcoin og der kan du registrere deg med en konto og både kjøpe og selge bitcoins, forklarer Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets.

De ulike børsene har ulike løsninger, og hos noen kan du kjøpe og handle med kredittkort, mens andre ønsker å ivareta tanken om at du skal kunne handle med bitcoins anonymt.

Aamdal forteller at handelen med bitcoins stadig vokser, men at den tross alt bare er «peanøtter» i forhold til annen handel.

- Jeg ser på dette som noe som er veldig usikkert og har høy risiko. Det er mulig det vil komme en fortsatt oppgang i prisene, men det er et stort potensiale for at de faller. Jeg tror ikke bitcoins kan danke ut vanlig valuta, men den kan kanskje leve parallelt, sier han.

- Bitcoins er jo egentlig ingenting. Det er en tillit til at andre vil kjøpe det. Hvis denne tilliten forsvinner faller alt sammen med en gang. I tillegg aner vi jo ikke egentlig hva prisen på en bitcoin er, det svinger såpass mye at jeg tror vi må se en mer stabil verdi for at det skal brukes mer.

BRUKES MER: En sushi-restaurant i San Fransisco reklamerer med at de aksepterer bitcoins som betalingsmiddel. Foto: Stephen Lam / Reuters
BRUKES MER: En sushi-restaurant i San Fransisco reklamerer med at de aksepterer bitcoins som betalingsmiddel. Foto: Stephen Lam / Reuters Vis mer