DEMONSTRERER MOT RASISME: Elevene ved Pretoria Girls High demonstrerer mot det de mener er rasisme. Skolen skal ha bedt de svarte jentene rette ut håret sitt. Video: Instagram/mosidim1 /Twitter/ANicheOfLight via Storyful Vis mer

Sinte elever i Sør-Afrika anklager privatskole for rasistiske hår-regler

- Svarte jenter blir bedt om å rette ut håret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svarte elever ved en privatskole for jenter i Pretoria i Sør-Afrika sier de ofte har blitt bedt om å rette ut håret, skriver BBC.

Skolens ordensreglement inneholder ei detaljert liste over hår-regler, men nevner ikke afrofrisyre spesielt.

Likevel hevder flere elever at afrofrisyre ikke er tillat på skolen.

Ifølge Eyewitness News heter det i skolens ordensreglement at rastafletter, cornrows og fletter er tillat, så lenge de ikke er lengre enn 10 millimeter.

15 000 underskrifter

Nå har et opprop mot rasisme ved den sør-afrikanske privatskolen samlet nær 15000 underskrifter på 24 timer.

Fotografier av demonstrerende elever ble hyppig delt på sosiale medier i løpet av helga, deriblant av jenter som stolt viste fram sine afrofrisyrer.

En minister i Sør-Afrika har gått ut med sin støtte til de protesterende kvinnelige elevene som anklager privatskolen for å ha rasistiske hår-regler.

- Skoler skal ikke være en plattform for å fraråde studenter fra å omfavne sin afrikanske identitet, skriver kulturminister Nathi Mthethwa på Twitter.

Mthethwa er også kritisk til skolen, etter at elever har klaget på at de skal ha blitt frarådet å snakke til hverandre på sine egne språk.

- Det er uakseptabelt å forby elever å snakke sine afrikanske språk på skolen, skriver ministeren.

Stor oppmerksomhet

Privatskolen i Pretoria har foreløpig ikke kommentert saken offentlig.

- Dette handler om vår identitet som svarte mennesker. Vi er lei av å bli fortalt at vi må være mindre enn vi er for å passe inn, sier en av demonstrantene.

Påstandene om rasisme ved privatskolen i Pretoria har fått stor oppmerksomhet i hele Sør-Afrika.

I løpet av de siste månedene har unge svarte sør-afrikanere reist spørsmål på sosiale medier om skjønnhet, kulturell toleranse og rasisme.

De utfordrer det de beskriver som oppfatninger fra kolonitida, som de mener det burde ha vært slutt på for mange år siden.

I 1994 ble det slutt på apartheid - det hvite minoritetsstyret og legalisert rasisme - i Sør-Afrika.

Privatskolen i Pretoria, som nå anklages for rasistiske regler, ble grunnlagt i 1902 som en skole for alle raser. Under apartheid-regimet var skolen likevel bare for hvite jenter.