«Sinte, gamle menn» vil ha Raja

Troms og Finnmark Venstre anbefaler valgkomiteen å bytte ut hele ledelsen, og gi Abid Raja ledervervet. Det får Dagbladet bekreftet.

UTFORDRER: Troms og Finnmark Venstre vil ha Abid Raja til å erstatte Trine Skei Grande som Venstre-leder. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
UTFORDRER: Troms og Finnmark Venstre vil ha Abid Raja til å erstatte Trine Skei Grande som Venstre-leder. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Venstre-leder Trine Skei Grande ble i vinter heftig kritisert av to Venstre-profiler fra nord. De to, partiveteraner Bjørn Hegstad og Bjørn Mathisen, mente Skei Grande hadde mistet grepet og at Venstre var i ferd med å glemme distriktene.

Hallstein Bjercke, Venstre-topp i Oslo, var blant dem som gikk til angrep på Skei Grandes kritikere.

- Dette er to sinte, gamle menn som mener Venstre får til for mye i Oslo. Det er et temmelig slapt distriktsopprør, må jeg si, fortalte han Dagbladet den gang.

Vil ha Raja

De to «sinte, gamle mennene» gjør det nå klart overfor Dagbladet at de ønsker Abid Raja som ny partileder.

Det bekreftes samtidig at Troms og Finnmark Venstre har anbefalt valgkomiteen i Venstre om å skifte ut hele partiledelsen.

- Vi har anbefalt valgkomiteen å fornye hele ledelsen, med Abid Raja som partileder. Troms og Finnmark Venstre ønsker også Alfred Bjørlo og Trine Noodt som nestledere. Det synes jeg er en svært god løsning, sier Bjørn Mathisen, mangeårig lokallagsleder ved Kvæfjord Venstre.

REAGERTE: Bård Hoksrud (Frp) forteller at mange i partiet har reagert kraftig etter at Abid Raja (V) beskyldte dem for «brun propaganda». Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

- Raja er uten tvil den mest aktive av våre sentrale politikere. Han har besøkt distriktene og faktisk lyttet til oss.

- Sveinung Rotevatn og Guri Melby finner du ikke plass til i ledelsen?

- De er dyktige politikere, men vi får en bedre regional spredning med Raja, Bjørlo og Noodt i ledelsen. Det er viktig dersom vi skal få samlet partiet og gå på videre med ny giv, sier Mathisen.

Bjørn Hegstad støtter også Raja som partileder. Men som VG skrev i går, er fylkeslaget delt i spørsmålet om Guri Melby og Trine Noodt skal inn i ledelsen. Hegstad støtter Melby som nestleder.

- Jeg ønsker Raja som leder, og jeg synes Guri Melby også bør komme med i ledelsen. Den siste i ledelsen bør være en fra distriktene, og da mener jeg Alfred Bjørlo er riktig mann, sier Hegstad til Dagbladet.

Rotevatn, Raja, Melby

Denne uka løp fristen ut for å gi valgkomiteen i Venstre innspill til eventuelle endringer i partiledelsen. Kandidater i partiet som har tillitsverv må innen i dag gi komiteen beskjed om deres ønsker.

Unge Venstre og Venstrekvinnelaget har gjort det klart at de støtter statssekretær Sveinung Rotevatn som ny leder. Rogaland Venstre ønsker deres toppkandidat, statsråd Iselin Nybø, inn i ledelsen.

Guri Melby fortalte TV 2 denne uka at hun stiller seg til disposisjon for valgkomiteen.

Men det er også knyttet spenning til om dagens nestledere, Terje Breivik og Ola Elvestuen, ønsker å fortsette. I så fall kan det bli kamp for åpen scene, noe Bjørn Mathisen ikke synes er å forakte.

- Det er bare positivt at det er kamp om toppvervene i et parti. Det betyr at vi har flere dyktige folk. I et parti skal det være slike demokratiske prosesser som skal avgjøres av landsmøtet, sier han.

Trine vil fortsette

Partileder Trine Skei Grande gjorde det klart allerede på valgnatta at hun ønsker å lede partiet ved neste valg. Dette vekket oppsikt i partiet, hvor flere markante stemmer i høst tok til orde for å skifte ut Skei Grande.

Blant dem var Elin Seim, Venstres førstekandidat ved valget på Voss.

- Dette med Trine som leder går bare ikke lenger. Hun er faglig dyktig, men hun er blitt en partileder som tar fokus bort fra politikken. Jeg skulle ønske denne debatten var mer dyptgående, at verden ikke var så enkel, men beklager - det er så lett som at vi behøver en ny ledelse og ny partileder i Venstre for å komme oss videre, fortalte Seim til Dagbladet.

Varaordfører i Drammen, Yousuf Gilani, var enig.

- Nå er det på høy tid at Trine Skei Grande trekker seg, sa han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer