Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sinte republikanere: - Hva driver vi med?

Republikanske senatorer er på full kollisjonskurs med den republikanske presidenten, Donald Trump, i forhandlingene om en ny coronapakke.

TRUMP: - Det er en ekkel, horribel sykdom som aldri burde ha forlatt Kina, sier Donald Trump i kvelden pressekonferanse. Video: AP Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Mens Donald Trump holdt sin første pressekonferanse om coronapandemien på flere måneder, foregikk krangelen mellom republikanske senatorer og Det hvite hus bak lukkede dører.

Trump og senatorene er nemlig på full kollisjonskurs om den neste krisepakka for å redde USA ut av coronapandemien, melder flere medier deriblant CNN og Washington Post.

IKKE ENIGE: USAs president, Donald Trump (t.h.), sliter med å bli enig med sine republikanske partifeller i senatet. Blant de mest høylytte kritikerne mot en ny coronapakke er Texas-senator Ted Cruz. Foto: JIM WATSON / AFP
IKKE ENIGE: USAs president, Donald Trump (t.h.), sliter med å bli enig med sine republikanske partifeller i senatet. Blant de mest høylytte kritikerne mot en ny coronapakke er Texas-senator Ted Cruz. Foto: JIM WATSON / AFP Vis mer

Dyp uenighet

- Alle har sin egen idé, sier senator fra Nord-Dakota, Kevin Cramer, til CNN.

Tirsdagens forhandlinger skal ifølge TV-kanalen ha endt som en «ventileringsseanse».

Dette skjer bare få dager før den føderale arbeidsledighetsforsikringen på 600 dollar utløper ved slutten av juli. Dersom Kongressen ikke vedtar en ny pakke, kan situasjone bli dramatisk for titalls millioner amerikanere som står uten jobb.

Det er flere temaer som skaper problemer.

Trump insisterer på kutt i arbeidsgiveravgiften og å holde tilbake føderale penger til utdanning dersom skoler ikke åpner opp i august. Mange republikanske senatorer er imidlertid svært sterkt imot å gå med på en krisepakke som vil koste rundt én billion dollar. Det har også vært dyp uenighet om penger til testing. Det hvite hus har ønsket å kutte i testingen, mens senatorene vil satse mer på dette.

- Betydelig støtte

Republikanernes majoritetsleder, Mitch McConnell, vil at partiet skal samle seg om hans forslag som et utgangspunkt før forhandlingene med demokratene.

- Forslaget har ganske betydelig støtte blant republikanske senatorer, men ikke fra alle, sier McConnell på en pressekonferanse tirsdag.

Planen hans innbærer blant annet 105 milliarder dollar til skoler, en ny runde med lån til små bedrifter, en ny runde med direkte pengeutbetalinger og ansvarsbeskyttelse for bedrifter, sykehus, helsearbeidere og skoler.

MØTER PRESSEN: På dagens pressekonferanse fikk Donald Trump spørsmål om Ghislaine Maxwell. Video: AP Vis mer

Men partene ble ikke enige da Trumps finansminister, Steven Mnuchin og stabsjefen hans Mark Meadows møtte senatorene til lunsj.

- Mange hadde mye på hjertet, sier en senator til CNN.

Flere er svært kritiske til kutt i arbeidsgiveravgiften. Andre er motstandere av en så omfattende redningspakke og mener USA ikke har råd til dette. Planen er likevel å ha et forslag klart i løpet av uka.

- Under en lunsj i dag spurte jeg mine republikanske kolleger: Hva i helvete driver vi med? Vi får se hvor dette ender opp. Vi vet fortsatt ikke detaljene i forslaget, men slik det er skrevet nå, sier jeg ikke bare nei. Jeg sier nei for helvete, sier senator Ted Cruz til CNN.

Også Kentucky-senator Rand Paul gir uttrykk for det samme.

SLETTET: Donald Trump delte denne videoen på Twitter, det fikk flere til å reagere. Nå er den slettet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Dårlige meningsmålinger

Splittelsen mellom senatorene og Trump kommer mens presidenten har falt kraftig på meningsmålingene og USA sliter tungt med å håndtere coronapandemien sammenliknet med resten av verden. Republikanerne frykter også at Trumps upopulære håntering av krisa skal bidra til å trekke senatorer med seg i dragsuget under valget i november.

- Vi kan ikke forhandle om et vagt konsept. Vi trenger et konkret forslag, sier Demokratenes minoritetsleder i senatet, Chuck Schumer.

Han er lite imponert over hvordan de håndterer situasjonen.

- Republikanerne er i fullstendig kaos. Totalt inkompetent. Totalt kaos. Fullstendig i krig med hverandre, sier Schumer til Washington Post.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!